Kocman bi rad videl revizijo Batageljevih poslov

Direktor družbe Postojna turizem, prek katere je Občina Postojna solastnica Postojnske jame, je dan pred sejo postojnskega občinskega sveta, ki bo odločala o usodi oziroma (ne)obstoju družbe, vložil zahtevo za sklic skupščine delničarjev Postojnske jame, ki bo odločala o imenovanju posebnega revizorja. Ta bi pregledal posamezne domnevno sporne in škodljive posle Postojnske jame pod vodstvom Marjana Batagelja, ki je od Batageljevega podjetja Batagel&Co. odkupila določene nepremičnine.

Teodor Kocman pravi, da je Postojna turizem sposobna 
zagotavljati prihodke in opravljati delo, ki bi za Občino 
Postojna pomenilo prihranek. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Teodor Kocman pravi, da je Postojna turizem sposobna zagotavljati prihodke in opravljati delo, ki bi za Občino Postojna pomenilo prihranek. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Prvi mož družbe Postojna turizem Teodor Kocman, ki ga je postojnski župan Igor Marentič na ta položaj imenoval pred petimi meseci, je dan pred že dolgo pričakovano obravnavo poslovanja, pa tudi (ne)prenehanja Postojne turizem na občinskem svetu, namenoma sklical tiskovno konferenco. Na njej je po eni strani skušal upravičiti obstoj družbe, češ da je v zadnjih mesecih poskrbela za kar nekaj uspešno končanih projektov in da je s tem Občini Postojna prihranila denar. Po drugi strani pa je spregovoril tudi o zapletih pri upravljanju Postojnske jame in ugotovitvah, “ki kažejo na nepravilnosti ter dvomljive posle s povezanimi družbami”. “Na Občini Postojna se pred prihodom novega župana niso ukvarjali s tem, kako deluje Postojnska jama v dobrobit občine kot delničarja in s tem posledično, kaj imajo krajani od tega,” je izpostavil Kocman in se vprašal, kaj bi morebitna likvidacija Postojne turizma pomenila za upravljanje 25,1 odstotka občinskega deleža.

Kocman je pojasnil, da je kot član na dveh sejah upravnega odbora Postojnske jame postavil 14 vprašanj v zvezi s poslovanjem, a ni dobil niti enega odgovora. Pojasnila je nato zahteval tudi pisno, a mu je predsednik upravnega odbora Marjan Batagelj odgovoril, da za to ni podlage v statutu družbe. Kocman, ki se sprašuje, ali želi vodstvo Postojnske jame s tem prikriti določene podatke, je zato zahteval sklic skupščine, ki bo odločila o imenovanju posebnega revizorja.

Družba Postojna turizem je včerajšnjo tiskovno konferenco organizirala s pomočjo ljubljanske agencije Lin&Nil v lasti strokovnjakinje za javno nastopanje in piar Andreje Jernejčič, ki ima sedež v palači Diamant v BTC. Na vprašanje, zakaj je občinska družba najela zunanjo agencijo, če je na občini prav za odnose z javnostjo redno zaposlena ena oseba (Robert Pavšič) in ali gre to razumeti kot nezaupnico tej osebi, je Kocman dejal, da “niti pod razno” in da je bil v času priprave tiskovne konference občinski “piarovec” na dopustu. Dodal je še, da se pri tako resnih zadevah, kot je upravljanje med osem in šestnajst milijonov evrov vrednega občinskega deleža, ne upa “hecati” in “diskutirati po kavbojsko”. Koliko je Postojna turizem agenciji plačala, pa ni povedal.

Netržna prodaja nepremičnin samemu sebi?

Kocman se sprašuje zlasti o smotrnosti nakupovanja nepremičnin. Družba Batagel&Co v lasti Marjana Batagelja in njegove žene, ki je večinska lastnica Postojnske jame, je namreč pred časom Postojnski jami prodala nepremičnine v vrednosti skoraj štiri milijone evrov. Kar 1,3 milijona (oziroma več 1000 evrov na kvadratni meter) je Postojnska jama plačala za stara skladišča in zemljišča na poplavnem območju ob reki Pivki, medtem ko je iz letnih poročil družb razvidno, da je bila vrednost nepremičnine pred prodajo 355.000 evrov. Za 2,6 milijona, kar po Kocmanovih besedah prav tako bistveno odstopa od tržnih cen za tovrstne nepremičnine v Postojni, pa je Batagelj Postojnski jami prodal restavracijo Proteus v centru mesta, ki jo je Postojnska jama od njega že prej najemala za 200.000 evrov letno, ter apartmaje in garaže. Batagel&Co. naj bi ta denar uporabil za odplačevanje posojila za nakup delnic Postojnske jame. “Kot odgovornega družbenika me zanima, kaj se z denarjem občanov dogaja in kako se plemeniti,” je dejal Kocman.

O teh poslih, pa tudi o neodgovarjanju na Kocmanova vprašanja in o zahtevi za revizijo smo povprašali tudi Marjana Batagelja, ki pa nam je odgovoril, da bo zadeve natančno pojasnjeval, ko se vrne s službene poti v tujini.

Glede usode Postojna turizma spomnimo, da je skupina opozicijskih svetnikov zahtevala, da Občina Postojna nemudoma vzpostavi neposredno solastništvo občine v družbi Postojnska jama s prenehanjem družbe Postojna turizem in prenosom njenega premoženja ter pravic in obveznosti na občino, kar je priporočilo tudi računsko sodišče in kar bo omogočalo večjo preglednost.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano