Kobilarna in turizem ne moreta drug brez drugega

Konec leta se izteče rok, ko naj bi hčerinska družba Lipica Turizem dobila najemnika in prešla v last države. Vendar pa sindikalisti v družbi Lipica Turizem in javnem zavodi Kobilarna Lipica opozarjajo, da je med družbama preveč sinergije in bi njuna ločitev prinesla težave obema. Zato predlagajo, da bi Lipica Turizem ponovno postala del Kobilarne.

 Foto: STA
Foto: STA

LIPICA > Zaposleni v obeh družbah se bojijo za svojo prihodnost in zaposlitev, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik sindikata javnega zavoda Kobilarna Lipica Peter Slavič. V Kobilarni Lipica se že leta soočajo s pomanjkanjem ustreznega kadra, kot so jahači in konjarji, ob prenosu družbe Lipica Turizem na državo in možnem prihodu novega najemnika v Lipico pa bi ostali brez 500.000 so 700.000 evrov, kolikor jih zaradi skupnih programov Lipica Turizem letno namenja javnemu zavodu.

"Lipica Turizem in Kobilarna Lipica sta potrebna drug drugemu zaradi sinergij, ki jih imata zaradi finančnega učinka; če tega ne bo, lahko ostane le še plemenska čreda na paši. Ne bo več dresure naših lipicancev, ne bo več predstav, ne bo več finančnih sredstev iz tega naslova," je dejal Slavič.

Nestrpni dobavitelji

Tu pa je tudi vprašanje delovnih mest, ali "bomo vsi obdržali službo ali ne bomo", je dejal predsednik sindikata v družbi Lipica Turizem Vili Škrjanc. Ob tem je opozoril na to, da so nestrpni njihovi dobavitelji, s katerimi zaradi negotovosti ne morejo sklepati novih dogovorov za prihodnje leto, prišlo pa bo tudi do večjega izpada iz prodanih letnih kart za golf, s tem denarjem pa si pomagajo pri poslovanju v najbolj "sušnih zimskih mesecih".

Sekretar Območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Primorske in Notranjske Bojan Kramar je povedal, da so že pred sprejetjem novega zakona o Kobilarni Lipica pristojne opozarjali na težave, do katerih lahko pride ob delitvi obeh družb. Lipica Turizem je imela pred nekaj leti še za slab milijon evrov izgube, sedaj je ta izguba veliko nižja. Ob prenosu Lipice Turizma bi moral Slovenski državni holding zagotoviti približno 200.000 evrov za normalno poslovanje lipiške turistične družbe.

Prav zato naj bi v javnost pricurljal podatek, da naj bi za najem družbe Lipica Turizem mesečno pričakovali približno 20.000 evrov. Če ne bodo dobili najemnika in z njim pričakovanega denarja, pa bi lahko Lipica Turizem že v prvih mesecih prihodnjega leta lahko končala v stečaju.

Židan ni imel posluha za njihove predloge

Delitev bi bila težka tudi zato, ker ni urejenih zemljiško-knjižnih vpisov in se torej praktično ne ve, čigava je lastnina na območju Lipice. To naj bi se po zagotovilih sveta javnega zavoda urejalo. Vendar pa predstavniki Kobilarne Lipica ne želijo podpisati pogodbe z državo o prenosu lastnine Lipice Turizma na državo, saj po Kramarjevih besedah niti ne vedo, kaj sploh prenašajo. Poleg tega ima del hotela v najemu Casino Portorož, prekinitev pogodbe pa bi družbi prav tako prinesla nezaželene finančne posledice.

Sindikalisti so se o vsem tem želeli pogovoriti s kmetijskim ministrom Dejanom Židanom, ki pa po Kramarjevih besedah ni imel posluha za njihove predloge. Zato so danes ponovno pozvali državo, naj nikar ne hiti s prenosom Lipice Turizem, pač pa naj raje podaljša rok ter ob tem razmisli, da bi postali Kobilarna Lipica in Lipica Turizem ponovno enotno podjetje.

STA


Najbolj brano