Koalicija za združitev kobilarne in turistične dejavnosti v Lipici

Vrh koalicije se je danes odločil, da pri razvoju Lipice sledi enovitemu konceptu, ki predvideva vnovično združitev Kobilarne Lipica in turistične dejavnosti, za katero skrbi družba Lipica Turizem, je po sestanku povedal kmetijski minister Dejan Židan. Ta sicer tej rešitvi ni naklonjen in je zato koalicijske partnerje opozoril na tveganja.

Vrh koalicije se je danes odločil, da pri razvoju Lipice sledi 
enovitemu konceptu, ki predvideva vnovično združitev Kobilarne Lipica in turistične dejavnosti. Foto: Marica Uršič Zupan
Vrh koalicije se je danes odločil, da pri razvoju Lipice sledi enovitemu konceptu, ki predvideva vnovično združitev Kobilarne Lipica in turistične dejavnosti. Foto: Marica Uršič Zupan

LJUBLJANA > Gre torej za idejo, da sedanji javni zavod Kobilarna Lipica in družbo Lipica Turizem znova združijo v enovito podjetje, kot je bilo to pred negativnim mnenjem računskega sodišča iz 2012 in vnovično razdružitvijo po sprejemu zakonskih sprememb v 2014.

Takšno rešitev je zagovarjal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, temu pa je sodeč po nekaterih izjavah naklonjen tudi predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marko jazbec. SDH namreč od letos upravlja z državno naložbo v Lipici Turizmu. Ta je v nezavidljivem finančnem položaju in se giblje na robu stečaja, zaradi česar ni zmožna izvesti prepotrebna vlaganja v Hotelu Maestoso.

Židan je medtem predlagal, da gredo naprej po konceptu, ki daje po njegovem mnenju prednost lipicancu. Gre torej za rešitev, po kateri bi turistična dejavnost delovala ločeno od osnovne dejavnosti skrbi za lipicanca, s čimer bi se izognili finančnem izčrpavanju kobilarne za pokrivanje izgub turističnega dela.

Kot je Židan povedal po današnjem sestanku, je bilo v zadnjih letih narejenih kar nekaj koristnih zadev. "Vendar se je večina v koaliciji odločila, da se gre naprej po konceptu, ki ga predlaga ministrstvo za gospodarstvo," je dodal.

Minister je, kot pravi, opozoril na tveganja, da tovrstna ureditev v Lipici pred tem ni bila uspešna in da je v veliki meri šlo za izčrpavanje javnega dela na račun tistega, ki mora znati ekonomsko živeti samostojno. Opozoril je tudi na opozorila računskega sodišča in potrebe kobilarne.

STA


Najbolj brano