Ko na Kras pridejo “Jezusi”

S predstavo Jamski človek Uroša Fürsta v amfiteatru Kosovelovega doma se je včeraj zaključil desetdnevni festival Mladifest, ki že 23 let skrbi za popestritev sežanskega poletja. Vrhunec festivala je bilo dvodnevno dogajanje v Wkrwglci, dolini pri Plešivici, kjer so med drugim nastopili Stoned Jesus, Happy Ol'McWeasel, Ana Pupedan in Noctiferia.

Stoned Jesus so v dvodnevnem dogajanju pod oder gotovo 
pripeljali največ ljudi. Foto: Petra Mezinec
Stoned Jesus so v dvodnevnem dogajanju pod oder gotovo pripeljali največ ljudi. Foto: Petra Mezinec

PLEŠIVICA, SEŽANA > Sežanski študentje so se letos odločili za nekoliko krajšo izvedbo festivala, a hkrati so prej tradicionalni koncert Wkrwglca v dolini pri Plešivici podaljšali na dva večera. Za obiskovalce so zato uredili tudi možnost kampiranja ob prireditvenem prostoru.

“Ideja, da bi organizirali dvodnevno dogajanje, je bila med nami prisotna že več časa. Letos smo se odločili, da bomo bolj drzni, zato smo na koncert povabili znana in uveljavljena imena,” je povedal Rok Čigon, predsednik Kluba študentov Sežana.

Tako so na Kras privabili skupino Stoned Jesus iz Ukrajine, ki so obiskovalce Wkrwglce navdušili že v petek.

Za uvod v Wkrwglco je že pred tem poskrbela novomeška zasedba Kormorana, občinstvo so nato ogrevali domači metalci Once Was Never in vseprimorski rockerji Low Peak Charlie. Za udaren zaključek večera so poskrbeli metalci iz skupine Noctiferia.

V soboto je glasbeno dogajanje odprl devetčlanski primorski Nesesari Kakalulu. Mikrofon Ane Pupedan je tokrat zaradi bolezni v skupini v roke prijel Jani Kovačič, nedvomen mojster pete besede. A kljub temu so obiskovalci pogrešali železni repertoar “Pupedancev”. Sledil je s keltskimi ritmi obarvan nastop skupine Happy Ol'McWeasel, dogajanje pa so zaokrožili The Ufoslavians.

Wkrwglca je bila z nekaj več kot tisoč obiskovalci na večer gotovo najbolj množičen dogodek festivala, a dober obisk so beležili vseh deset dni, je povedal Čigon.

Poleg glasbenega dogajanja so organizatorji poskrbeli za številne športne, kulturne in izobraževalne dogodke. Festival so včeraj zaključili tradicionalno v amfiteatru Kosovelovega doma z monokomedijo Jamski človek v izvedbi Uroša Fürsta in pod režisersko taktirko Nataše Barbare Gračner.

Mladifest je sicer plod sodelovanja treh sežanskih organizacij. Poleg sežanskega kluba študentov sta za poletno popestritev dogajanja na Sežanskem poskrbela še Mladinski center Podlaga in Kosovelov dom Sežana.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano