• Novemu bibliobusu so včeraj zaželeli srečno pot direktor 
postojnske knjižnice Uroš Mlinar, državna sekretarka na 
ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik ter podžupana občin 
Postojna in Pivka Stanko Markovčič in Boris Rebec.
  Novemu bibliobusu so včeraj zaželeli srečno pot direktor postojnske knjižnice Uroš Mlinar, državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik ter podžupana občin Postojna in Pivka Stanko Markovčič in Boris Rebec.
  Foto: Jaka Zalar
 • V novi potujči knjižnici je na voljo skoraj 500 knjig in drugih 
gradiv.
  V novi potujči knjižnici je na voljo skoraj 500 knjig in drugih gradiv.
  Foto: Jaka Zalar
 • Na natečaju za zunanjo podobo je zmagal predlog postojnskega oblikovalca Gorazda Koščaka z Nanosom in 
Martinom Krpanom na eni strani ...
  Na natečaju za zunanjo podobo je zmagal predlog postojnskega oblikovalca Gorazda Koščaka z Nanosom in Martinom Krpanom na eni strani ...
  Foto: Jaka Zalar
 • ... in pastirčkom Jakobom na drugi strani avtobusa.
  ... in pastirčkom Jakobom na drugi strani avtobusa.
  Foto: Jaka Zalar

Knjižni molji dočakali nov bibliobus

sobota, 9. september 2017, 09:37

Včeraj so v Postojni predstavili nov bibliobus, ki je v 38-letni tradiciji že četrti po vrsti. Nova pridobitev ima sodobno računalniško opremo, dostop do spleta in projektor, ki kar v vozilu predvaja kratki film o tradiciji postojnske potujoče knjižnice. Nudi tudi možnost tiskanja in je bolj dostopna gibalno oviranim osebam.

POSTOJNA > Direktor Knjižnice Bena Zupančiča Postojna Uroš Mlinar je izpostavil, da je nov bibliobus dober meter daljši od prejšnjega (meri 9,6 metra), zato bo lahko od vasi do vasi prevažal skoraj 5000 knjig in drugega knjižničnega gradiva, medtem ko jih je doslej le 2500. Ima tudi dostop do spleta, napravo za barvno tiskanje in skeniranje ter projektor. Za starše z otroškimi vozički, osebe na vozičkih in starejše, ki jim stopnice delajo težave, pa je na voljo dvižna ploščad ob vhodnih vratih.

Naložba je stala 300.000 evrov, 60 odstotkov je prispevalo ministrstvo za kulturo, preostali delež sta sorazmerno dodali občini Postojna in Pivka, saj bo potujoča knjižnica obiskovala kraje v obeh občinah. Prednosti široke in bogate knjižnične mreže je ob včerajšnjem krstu bibliobusa poudarila tudi državna sekretarka na kulturnem ministrstvu Damjana Pečnik, predsednica Sekcije za potujoče knjižnice Tjaša Mrgole Jukič pa je navedla kar nekaj zanimivih številk: “Prvi bibliobus je bil v Kopru, kar pet jih imate na Primorskem. Po Sloveniji jih vozi dvanajst. Skupaj letno prevozijo več kot 10.000 kilometrov in poskrbijo za kar 780.000 enot izposoje.”

Nov bibliobus postojnske knjižnice je že četrti, odkar knjižnica potuje po vaseh. Zato je dobil tudi novo zunanjo podobo. Predloge zanjo so spomladi zbirali z natečajem in izbrali poslikavo Nanosa, Martina Krpana in lokalnega junaka pastirčka Jakoba postojnskega oblikovalca Gorazda Koščaka. Vsi ti postojnski junaki bodo na prvo pot krenili v ponedeljek. Tako kot doslej se bodo vsak drugi teden ob isti uri ustavili na 72 točkah v 60 naseljih postojnske in pivške občine.

JAKA ZALAR


Povej naprej: