Kje potešiti žejo?

Resda je Sežana prestolnica Krasa, na katerem razen kalov ni površinskih vod, toda ker ima vodovod, bi v letošnjih vročih dneh marsikomu prišli prav pitniki vode. Toda v mestu dela en sam, tisti glavni, pri fontani, je namreč zaprt.

Edina pipa na javni površini v Sežani, pri kateri se je mogoče 
odžejati, je na sežanski tržnici. Foto: Marica Uršič Zupan
Edina pipa na javni površini v Sežani, pri kateri se je mogoče odžejati, je na sežanski tržnici. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > Leta 1857, ob zgraditvi Južne železnice, je do Sežane pritekel prvi vodovod. Za napajanje parnih lokomotiv so namreč graditelji železnice pri Gornjih Vremah zgradili dve veliki vodni zajetji in od tam 38 kilometrov dolg vodovod vse do Nabrežine, ob njem pa cesarske štirne. Tudi v Sežani. Drugi vodovod, vojaški, je dobila Sežana leta 1917. O tem priča fotografija, ki jo je v monografiji o Sežani objavil Pavel Skrinjar. Posneta je pri lekarni, ob glavni cesti v Sežani. Tam že dolgo stoji tudi lepo oblikovan pitnik, ki pa je že leta brez vode.

Glavni sežanski pitnik je na fontani na osrednjem mestnem trgu, ki so jo postavili ob dokončanju Brestoviškega vodovoda decembra 1984. Pipa z vodo je bila sprva nameščena na osrednjem kipu sredi fontane, ob obnovi močno okrušene kamnite skulpture leta 2008 pa so ob njej postavili kamniti lijak in v njem pipo. Toda letošnje poletje, ki tudi v Sežani potiska termometer krepko čez 30 stopinj Celzija, se žejni popotniki ob njej zaman ustavljajo. Pipa ne spusti niti kapljice vode.

“Ne, pipa pri fontani ne dela, ker je poškodovana vodna infrastruktura pod njo,” je pojasnila Vlasta Kukanja, vodja enote gospodarskih javnih služb pri Komunalno stanovanjskem podjetju Sežana, ki skrbi za javne površine v mestu.

“Lani je delala, ko pa smo jo marca letos, kot vsako pomlad, odprli, smo ugotovili, da je poškodovana. Če bi pustili odprto, bi vsak mesec izgubili 300 kubičnih metrov vode. Tega pa si ne moremo privoščiti,” je še dodala Kukanjeva.

Kdaj bodo obnovili poškodovane cevi, je odvisno od občine. Poseg pa ne bo poceni, saj so poškodovane cevi pod parkiriščem, ki so ga prav lani na novo asfaltirali.

Je pa Kukanjeva obljubila, da bodo že v kratkem na fontano namestili napis, ki bo žejne mimoidoče napotil k delujočemu pitniku na le nekaj korakov oddaljeni tržnici. Tam je tudi v teh dneh voda na voljo podnevi in ponoči. “Ja, se kar ustavljajo ljudje in pijejo,” nam pove ena od branjevk, ki si je tudi sama včeraj opoldne postregla s kozarcem brestoviške vode na edinem delujočem pitniku v Sežani. MUZ


Najbolj brano