Kipi bodo polepšali kraško vasico

Štirje kiparji, štirje kipi in ena kraška vasica, ki je tri tedne živela z umetniki iz Slovenije, Irske in Nemčije. Danes ob 19. uri bo v Godnjah uradna otvoritev, mi pa smo jih obiskali že na začetku tedna.

Eileen MacDonagh, Herbert Lankel, Rosa Brunner in Bojana 
Križanec ob enem izmed izdelkov tritedenskega ustvarjanja, 
ki bo o danes krasili Godnje Foto: Petra Mezinec
Eileen MacDonagh, Herbert Lankel, Rosa Brunner in Bojana Križanec ob enem izmed izdelkov tritedenskega ustvarjanja, ki bo o danes krasili Godnje Foto: Petra Mezinec

GODNJE > “Odlično je, gostoljubnost domačinov je neverjetna, vzdušje pa enkratno,” so povedali vsi štirje kiparji, ki so tri tedne v Godnjah na kiparskem simpoziju ustvarjali kipe, ki bodo od danes razstavljeni po vasi.

“Namen kiparskih simpozijev je druženje in učenje od ostalih umetnikov, nemoteno ustvarjanje in tudi razbijanje stereotipov o umetnikih,” je povedala vodja simpozija Bojana Križanec, prepričana, da se bo uspešno sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnosti.

V Sloveniji je bil najznamenitejši simpozij prav Forma viva v Istri, v času krize in rezov v kulturo pa te oblike ustvarjanja vse bolj izginjajo iz slovenskega prostora. Za izvedbo kraškega simpozija je bila ključna oseba Svetozar Raspopović, ki je umetnike tri tedne gostil, podjetje Marmor Sežana pa jim je priskrbelo kvaliteten kamen.

A kiparje je toplo sprejela tudi vas. “Še prejšnji teden smo jih vabili k nam domov, zdaj pa jim bomo kar tu pripravili večerjo, saj se jim mudi z zaključevanjem kipov,” je povedal eden od domačinov Bojan Tavčar.

V Godnjah danes zaključujejo tudi obnovo 200 let starega vodnega zajetja Pučka, ki so ga obnovili vaščani s pomočjo priznanega gostinca Svetozarja Raspopovića.

Klesanje, prah in zvok kiparskih orodij je na konec vasice privabil mnogo radovednežev.

Prav to je po mnenju edinega moškega kiparja v skupini, Herberta Lankla iz Nemčije, eden od ciljev simpozija: “Medsebojna izmenjava. Tako med nami in domačini kot znotraj same ekipe.” Zmotili smo ga ob poliranju kipa: “Kip, ki ga izdelujem, je v bistvu nekoliko nenavaden krog. Njegova širina se spreminja, kar ponazarja neprestano spreminjanje in ponavljanje.”

Eileen MacDonagh z Irske se je ob našem obisku ukvarjala s kipom geometričnih oblik. Nad kraškim kamnom je navdušena: “Pri nas imamo irski apnenec, tu pa prvič ustvarjam iz kraškega in zelo mi je všeč. Je zelo gost in vanj lahko ujameš veliko detajlov.”

Rosa Brunner iz Nemčije se je udeležila že veliko simpozijev po Evropi, kraški pa se ji zdi nekaj posebnega: “Tu se družimo v manjši skupini, kar je dobro. Poleg tega so vse tri tedne zaznamovali odlična hrana in vino.”

PETRA MEZINEC


Najbolj brano