Kdor se bo priključil hitro, bo plačal polovico manj

V Pivki so s februarjem začeli priključevati hiše na novozgrajeno fekalno kanalizacijo in čistilno napravo, ki je začela poskusno obratovati z novim letom. Izgradnja priključka bo strošek lastnikov hiš, do olajšav pri komunalnem prispevku pa bodo upravičeni tisti, ki se bodo priklopili hitreje, in tisti, ki so od javne kanalizacije bolj oddaljeni.

Na pivški občini računajo, da se bo čim več občanov na novo kanalizacijo in čistilno napravo (na fotografiji) priključilo v roku štirih mesecev, saj bodo v tem obdobju plačali le polovico prispevka.  Foto: Občina Pivka
Na pivški občini računajo, da se bo čim več občanov na novo kanalizacijo in čistilno napravo (na fotografiji) priključilo v roku štirih mesecev, saj bodo v tem obdobju plačali le polovico prispevka.  Foto: Občina Pivka

PIVKA >Odziv je kar dober. Ljudje se zavedajo, da je priključevanje potrebno, da bi zagotovili neoporečno vodo. Seveda pa se najdejo tudi takšni, za katere je priključevanje le nagajanje občine,” nam je povedala Natalija Vilhar Samsa, višja referentka za investicije in komunalno dejavnost na občini Pivka, ki je novo kanalizacijo in čistilno napravo zgradila v okviru projekta Čista Ljubljanica.

500 evrov bo v povprečju stala pivške občane priključitev na kanalizacijo. Kdor se bo priključil v 120 dneh, pa bo plačal le polovico.

Priključek do hiše naredijo lastniki

Gospodinjstva v Pivki, Petelinjah in Hrastju v teh dneh dobivajo informativna obvestila, kako poteka priklop na novo omrežje, sledil pa jim bo še poziv.

Lastniki hiš morajo na upravljavca, podjetje Kovod, poslati prejeto vlogo za izdajo soglasja za priklop. Na podlagi vloge je predviden ogled predstavnikov Kovoda na lokaciji, Kovod pa lastniku nato izda soglasje s tehničnimi smernicami za izvedbo priključka in točno lokacijo priključitve.

Lastnik dela opravi sam oziroma najame izvajalca, pred zasutjem kanala pa obvesti Kovod, ki ponovno opravi ogled. Ko ugotovi, da je priključek izdelan skladno z izdanim soglasjem in ko lastnik hiše plača stroške izmere kanalizacije in vnosa v kataster (40 evrov z ddv na priključek), Kovod izda potrdilo o izgradnji priključka zavezancu in Občini Pivka. Na tej podlagi občina izda odločbo o komunalnem prispevku.

Do konca maja plačajo pol manj

Na občini pojasnjujejo, da se bo komunalni prispevek odmeril glede na površino parcele, na kateri stoji hiša, in glede na neto tlorisno površino stavbe.

Da se gospodinjstva priključevanju na omrežje ne bi preveč izogibala, saj bo to zanje kar zajeten strošek, je pivška občina pripravila nekaj spodbud oziroma ugodnosti, da bi jim novo pridobitev nekoliko olajšala.

Prva ugodnost je namenjena tistim, ki se bodo na kanalizacijo priključili v roku 120 dni od poziva. Vsi bodo plačali le polovico komunalnega prispevka.

V povprečju 500 evrov na hišo

Z drugim ukrepom bo pomagala gospodinjstvom, ki so bolj oddaljeni od omrežja. Dodatna znižanja so namreč predvidena za priključke, daljše od 15 oziroma 35 metrov. V primeru izvedbe hišnega črpališča pa se plačilo komunalnega prispevka zmanjša še za dodatnih 200 evrov. Vsi občani bodo komunalni prispevek sicer lahko plačali v 12 obrokih, pri čemer pa posamezni obrok ne more biti manjši od 70 evrov. Povprečni strošek na gospodinjstvo naj bi se sicer gibal okrog 500 evrov.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano