Katičeva napoveduje zmanjšanje hrupa na Počku

Pogovori med ministrstvom za obrambo in postojnsko občino glede upravljanja vojaške infrastrukture potekajo v konstruktivnem duhu, je danes ocenila ministrica Andreja Katič. Za vzdrževanje infrastrukture naj bi ministrstvo letos namenilo okvirno 150.000 evrov, ministrica pa napoveduje tudi zmanjšanje aktivnosti s težko oborožitvijo v večernem času.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je napovedala, da bodo 
na Počku zmanjšali aktivnosti s težko oborožitvijo v večernem času.   Foto: STA
Ministrica za obrambo Andreja Katič je napovedala, da bodo na Počku zmanjšali aktivnosti s težko oborožitvijo v večernem času.  Foto: STA

POSTOJNA > V lanskem letu so podpisali aneks k pogodbi o uskladitvi interesov uporabe in upravljanja vojaške infrastrukture ter realizirali dogovor o finančnem nadomestilu za leti 2014 in 2015 v višini 150.000 evrov, je na današnji skupni novinarski konferenci v Postojni dejala Andreja Katič.

Denar bi lahko namenili tudi za gradnjo gasilsko-reševalnega centra

Za vzdrževanje infrastrukture imajo tudi za leto 2016 okvirno planirano podobno vsoto denarja, je dodala ministrica. Po besedah postojnskega župana Igorja Marentiča gredo pogovori v smeri, da bi denar lahko namenili tudi za gradnjo gasilsko-reševalnega centra.

Katičeva se je pohvalila še z drugimi infrastrukturnimi projekti, poudarila je tudi napredek pri obveščanju javnosti o aktivnostih na vadišču na Počku. Marca bodo izvedli vajo Trdni dokaz, v okviru katere bo nočno usposabljanje nekoliko omejeno. Je pa ministrica zato obljubila, da bodo v prihodnje usposabljanja uredili tako, da po 21. uri na Počku ne bo streljanja s težko oborožitvijo, ki bi motilo prebivalce.

O prihodnosti vadišča bodo odločile analize

Končan je 200.000 evrov vreden razpis za štiriletni ekološki monitoring. Kot najugodnejši ponudnik je bilo izbrano podjetje Erico, ki bo dela izvajalo skupaj s podizvajalci, je pojasnil predstavnik občine v usklajevalni skupini Goran Blaško.

O prihodnosti vadišča je Katičeva pojasnila, da potekajo analize in priprava primerjave ureditev v primerljivih državah. Na podlagi teh analiz bodo videli, kakšne bi bile sistemske rešitve.

Glede možnosti zaprtja Počka je Katičeva povedala, da se zaveda volje prebivalstva, “da pa je to osrednje vadišče Slovenske vojske in da nimamo na razpolago drugega”. Že zdaj del aktivnosti usmerjajo tudi na druga območja v Sloveniji, vsa težja usposabljanja pa selijo v druge države.

O odškodnini za uporabo vadišča le malo besed

Glede vprašanja odškodnine za uporabo vadišča sta bila tako župan kot ministrica redkobesedna, je pa Marentič spomnil, da je v preteklosti že bil podpisan dogovor o sofinanciranju v višini 1,3 milijona evrov, ki da je tudi izhodišče občine za pogajanja. Katičeva pa je priznala, da tolikšnega zneska za odškodnine ministrstva v tem trenutku nima.

Na ustavnem sodišču sta še dve odprti vprašanji med Morsom in občino. Glede nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča je vlada po besedah Katičeve ponovno vložila zahtevo za presojo ustavnosti zadevnega člena, saj gre po njihovem za območje, namenjeno obrambi in ki je zato opravičeno plačila nadomestila. Glede presoje ustavnosti državnega prostorskega akta pa ministrica razpleta ni želela prejudicirati, je pa zagotovila, da bodo spoštovali odločitev sodišča.

STA


Najbolj brano