Kar šest ponudb za Kalič

Za nakup nepremičnin ob nekdanjem smučišču Kalič nad Postojno je v drugem krogu prodaje nezavezujoče ponudbe oddalo kar šest ponudnikov. Stečajni upravitelj družbe Lepi kraji, ki je bila nazadnje lastnica kompleksa in ga je tudi prepustila klavrnemu propadu in vandalom, je povedal, da so med ponudniki, ki so vsi domači, tudi takšni iz panog turizma in gostinstva, eden pa je tudi iz lokalnega okolja. Kako in kdaj bo lahko končal postopek prodaje, pa še ni mogel napovedati, saj bo imela glavno besedo ločitvena upnica, Factor banka.

Šest nezavezujočih ponudb za Kalič vzbuja upanje, da se bodo po sedmih letih propadanja  
zadeve le premaknile z mrtve točke in da se za Kalič morda spet začenjajo boljši časi. Foto: Lea Kalc Furlanič
Šest nezavezujočih ponudb za Kalič vzbuja upanje, da se bodo po sedmih letih propadanja zadeve le premaknile z mrtve točke in da se za Kalič morda spet začenjajo boljši časi. Foto: Lea Kalc Furlanič

POSTOJNA > “Ja, presenečen sem nad odzivom. Pri meni namreč ni nihče posebej iskal dodatnih informacij. Le dva klica sem imel. To pomeni, da je verjetno tudi ločitveni upnik svoje naredil, saj je tudi sam dodatno oglaševal,” nam je včeraj dejal Janko Maček, stečajni upravitelj družbe Lepi kraji. Ta je po propadlih poskusih prodaje Kaliča lani končala v stečaju, za sabo pa pustila povsem uničeno in izropano stavbo ter ostalo opremo nekdanjega priljubljenega primorskega smučišča, ki sameva že od leta 2008.

Vse ponudbe so za več kot polovico nižje od izklicne cene v prvem krogu prodaje, ki je znašala dobrih 250.000 evrov.

Maček imen ponudnikov še ni mogel razkriti, prav tako ne višine ponudb. Nam je pa povedal, da so vse več kot polovico nižje od izklicne cene v prvem krogu prodaje, ki je znašala dobrih 250.000 evrov. Toliko naj bi bila sicer tržna vrednost nepremičnin na Kaliču, ki obsegajo 2300 kvadratnih metrov veliko propadajočo stavbo nekdanjega gostinskega lokala s pripadajočima dvema manjšima stavbama in zemljišči (parkirišči), ki se skupno raztezajo na dobrih 14.000 kvadratnih metrih.

Na vprašanje, ali so ponudbe obetavne do takšne mere, da bi lahko kmalu uspešno zaključil postopek prodaje, pa je dejal, da bo to odvisno od želja ločitvenega upnika. “Obstajata dva ali trije resnejši ponudniki, ki bi se bili pripravljeni pogajati o spremembi cene. Odločil se bom, ali bom nadaljeval z neposrednimi pogajanji ali z zavezujočim zbiranjem ponudb oziroma dražbo,” je dejal Maček, ki je kot stečajni upravitelj zainteresiran, da bi Kalič dobil dobrega lastnika.

Potencial je v celoletnem programu

To si želijo tudi na Občini Postojna. “Želimo si, da bi bile aktivnosti v zvezi s prodajo čim prej zaključene in da bi Kalič dobil resnega lastnika, ki bi vedel, kaj z njim početi in bi imel tudi kapital, da bi v Kalič vlagal,” je poudaril Robert Pavšič z Občine Postojna in potrdil, da se je nekaj bolj ali manj resnih interesentov v zadnjem obdobju oglasilo tudi na občini. Pavšič je zagotovil, da bo občina novemu lastniku ponudila vso možno podporo, v solastništvo pa ne namerava vstopiti. “Projektna skupina, ki jo je imenoval župan, je za Kalič že pripravila tudi vsebinski nabor turističnih dejavnosti, ki bi trajale celo leto. Ponudba Kaliča bi namreč poleg zimskih morala obsegati tudi dejavnosti, kot so pohodništvo, kolesarstvo, lovski turizem, glamping (oblika kampiranja, op. p.). Lokacija je zelo zanimiva tudi za športni turizem. Ta projekt bomo ponudili novemu lastniku,” je povedal Pavšič.

Moral bi veliko vložiti

Bi pa občina lahko svoj delež prispevala tudi pri usposobitvi vodovoda od Ravbarkomande do Kaliča, ki ga je pred 40 leti dala zgraditi takratna lastnica Kaliča, Postojnska jama. Urejen vodovod je namreč osnovni pogoj za preživetje Kaliča, kjer bi po nekaterih ocenah za zasneževanje potrebovali približno 40.000 kubičnih metrov vode. Vodovod pa bo le ena od skrbi bodočega lastnika. Zajetno vsoto denarja bi zahtevala že samo obnova objekta, kaj šele ostale infrastrukture s smučiščem. Novi lastnik bi pri tem moral od postojnske in cerkniške občine, v katerih leži smučišče, pridobiti tudi koncesijo za žičniško dejavnost, prav tako pa urediti tudi razmerja z lastnikom zemljišč na smučišču, republiškim skladom kmetijskih zemljišč in gozdov.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano