Kar dvojni Jesenski listi

Nova, dvojna številka Jesenskih listov, ki se že skoraj dve desetletji rojevajo pod okriljem ilirskobistriškega društva upokojencev, je že med bralci. Tudi tokrat vsebinsko in avtorsko bogato glasilo v branje ponuja prozo, poezijo, zgodovinska, potopisna in druga besedila, pa tudi intervjuje, skozi katere bralci spoznavajo osebnosti bistriške občine.

Predsednik Društva upokojencev Ilirska Bistrica Franc Gombač: “Novo  številko Jesenskih listov je sooblikovalo  več kot 
dvajset  avtorjev.” Foto: Tina M. Valenčič
Predsednik Društva upokojencev Ilirska Bistrica Franc Gombač: “Novo številko Jesenskih listov je sooblikovalo več kot dvajset avtorjev.” Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Jesenske liste, ki so prvič izšli leta 1996, ureja skupina zanesenjakov na čelu z odgovornim urednikom Dimitrijem Grljem, ki je že od njihovega nastanka gonilna sila te publikacije.

Nova, dvojna številka

Te dni je izšla dvojna, 21. in 22. številka Jesenskih listov, ki na 48 straneh prinaša obilo zanimivega branja. Številka je po sestavi podobna prejšnjim, v njej so se s svojim delom spet izkazali literati, potopisci, kronisti, zgodovinarji, pripovedovalci - skupaj več kot 20 avtorjev, je pojasnil Franc Gombač, predsednik Društva upokojencev Ilirska Bistrica, pod okriljem katerega izhajajo Jesenski listi. “Tekste je prispevalo več stalnih avtorjev in nekaj novih. Številka je vsebinsko zelo pestra in že sedaj med bralci lepo sprejeta,” je poudaril Gombač. Ker si snovalci Jesenskih listov želijo čim večjega odziva bralcev, jih vabijo tudi k nakupu glasila, katerega dvojna številka stane pet evrov. Izdano je v 200 izvodih in kot vsa leta doslej je bralcem na voljo v bistriški Knjižnici Makse Samsa in na sedežu Društva upokojencev Ilirska Bistrica.

Starejši za starejše

Uvodna stran Jesenskih listov je tokrat posvečena prostovoljkam in prostovoljcem, ki izvajajo vseslovenski projekt Starejši za starejše za kakovostnejše bivanje doma. “V okviru projekta z našimi približno 20 prostovoljci obiskujemo vsako leto vse upokojence, starejše od 69 let. Začeli smo okrog leta 2008, od tedaj naši prostovoljci obiščejo do 500 upokojencev, da jim - poleg tega, da se seznanijo, kako živijo - nudijo najosnovnejšo pomoč, svetujejo in pristojne službe obveščajo o tem, komu je treba pomagati. Najpomembnejše pa seveda je, da se z njimi družijo,” je pojasnil Gombač.

Poleg literarne se bistriško društvo upokojencev ukvarja še z mnogimi drugimi dejavnostmi. V okviru kulturne dejavnosti poleg snovalcev Jesenskih listov deluje tudi zelo uspešen pevski zbor.

V društvo povezani upokojenci pa se ukvarjajo tudi s športom in športnimi dejavnostmi, ki vključujejo tako rekreacijo kot tudi tekmovalne športe (od balinanja, streljanja in pikada do šaha in križank). Bistriški upokojenci so še posebej uspešni v balinanju, saj so že drugič zapored postali državni prvaki.

Ena pomembnih dejavnosti so tudi izletništvo in srečanja. Društvo je svoje člane nazadnje odpeljalo na martinovanje v deželo refoška, kjer so si ogledali muzej Parenzana in vinsko klet Vinakoper.

Društvo šteje več kot tisoč članov. Mnogi med njimi se bodo tudi letos poveselili ob prednovoletnem srečanju, društvo pa bo - kot vsako leto - obiskalo in obdarilo občane Ilirske Bistrice, starejše od 80 let.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano