Kamnoseštvo vse bolj privlači

Volčji Grad je dolgo slovel po odličnih kamnosekih. V lokalnem društvu Griža, kjer se trudijo to tradicijo ponovno oživeti, so letos prvič izpeljali mednarodno umetniško delavnico oblikovanja kamna, ki naj bi postala bienalna.

 Foto: Bogdan Macarol
Foto: Bogdan Macarol

VOLČJI GRAD > “Cilj Malega kraškega bienala je obogatili kulturni utrip vasi, pokloniti se starim mojstrom, kamen še bolj približali ljudem in povezali med seboj vse, ki se ukvarjajo s tem čudovitim kraškim materialom,” je povedal Volčjegrajec Matej Štolfa, ki na Višji strokovni šoli v Sežani zaključuje študij oblikovanja kamna.

Kot pobudnik in glavni organizator je pod okriljem društva Griža za en teden v Volčji Grad privabil osem navdušencev nad delom s kamnom. Kar polovica med njimi je bilo deklet, dva fanta sta prišla iz Nemčije in Belgije, nekateri udeleženci pa so se prvič tako tesno družili s kamnom.

Podjetje Marmor je za vsakega podarilo velik kos apnenca iz lipiškega kamnoloma (lipica enotni ali rožasti), vsak udeleženec je dobil tudi orodje in mentorje.V tej vlogi so nastopili akademski kipar Radivoj Mulič, kamnosek Gabrijel Jeram, umetnostni kamnosek Jernej Bortolato ter arhitekt Boštjan Štolfa.

Program je vključeval tudi predavanje, ogled filma in ekskurzijo v Nabrežino, osrednja vsebinska pozornost pa je bila namenjena Srečku Kosovelu, saj si je vsak udeleženec izbral kot motiv eno pesnikovo misel.

Nad novo izkušnjo je bila zelo navdušena arhitektka Renata Jakopin. “V kamen sem vklesala Kosovelovo misel “Jaz sem življenje!”, pri čemer sem nekatere od črk konstruktivistično zamenjala s številkami. Delo s kamnom me je tako prevzelo, da bom šla v kratkem še na katerega od kamnoseških tečajev,” je povedala.

Vsa dela bodo na ogled na borjaču volčjegrajskega vaškega doma do konca leta, nato bodo kot forma viva v okras vasi. Ker je prvi dogodek povsem izpolnil zastavljene cilje, prireditelji napovedujejo, da ga bodo vnovič izpeljali leta 2016.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano