Kamnarska obrt se posodablja

Ta konec tedna bo v Pliskovici odet v barve spet cenjenega kraškega apnenca. Drugi festival kamna bo ponujal za vsakogar nekaj, od delavnic in prikazov obdelave kamna do razstav in rekreativnih ter kulinaričnih aktivnosti.

Na festivalski tržnici bodo kamnoseki predstavili svoje uporabne in dekorativne izdelke iz kamna Foto: Bogdan Macarol
Na festivalski tržnici bodo kamnoseki predstavili svoje uporabne in dekorativne izdelke iz kamna Foto: Bogdan Macarol

PLISKOVICA > “Matični Kras je glede kamnarske dejavnosti najpomembnejša pokrajina v Sloveniji. Da bo ta donedavno cvetoča obrt ponovno zaživela, pa je potrebno njeno preoblikovanje: ker v Sloveniji ne moremo tekmovati v nizkih cenah s Kitajci, je potrebna dodana vrednost v kamnitih izdelkih, to pa bo možno le z boljšim oblikovanjem ter rabo novejših tehnologij v proizvodnji, pa tudi z boljšim oglaševanjem,” je povedal arhitekt Anton Marn, direktor zavoda AdPirum in predavatelj na Višji strokovni šoli za oblikovanje Sežana.

Udeleženci zasedli vse postelje

Kako si to zamišlja, bo predstavil že jutri, ko bo v okviru Festivala kamna v Pliskovici predaval na temo “O karakterju kamna – med tradicijo in sodobnimi oblikovalskimi izzivi”. Predavanje drugega predavatelja Domna Zupančiča zaradi bolezni odpade.

Festival, na katerem je lani v soočenju mladih kamnosekov zmagal Leon Mahnič in s tem je dobil vstopnico za zastopanje Slovenije na Olimpijadi poklicev, ki bo oktobra v Lillu v Franciji, je ob bienalnosti tekmovanja EuroSkills letos netekmovalnega značaja.

“To pa ne pomeni, da se tudi letos ne bodo predstavili vsi lanski kamnoseki. Tako oni kot tudi drugi kamnoseki, vseh bo kar 14, bodo javno prikazali obdelavo kamna. Že sedaj je velik interes tudi za kamnoseške delavnice za otroke in odrasle,” je naraščajoči predfestivalski utrip povzel Jernej Bortolato, mojster kamnoseštva in glavni pobudnik festivala.

Pestro bo tudi na delavnici o gradnji suhega zidu, ki jo bo vodil Boris Čok, raziskovalec suhozidnih gradenj na Krasu. Vaški utrip bo oba dneva poživela tudi tržnica z najboljšim, kar premore Kras: od kamnoseških do lesenih in kovaških uporabnih in dekorativnih izdelkov, zelišč, vin, medu, suhih mesnin, …

Kamnarski pohod in jedilnik

Na svoj račun bodo prišli tudi rekreativci, ki so skupaj z nastopajočimi kamnarji že rezervirali vse nočitvene zmogljivosti Mladinskega hotela v Pliskovici, ki bodo lahko izbirali med kolesarjenjem po sledeh kamnosekov in pohodom po poti kamna na območju Repentabra. Napovedani pohod po Kosovelovih poteh pa odpade.

Festival, katerega glavna organizatorja sta razvojno društvo Pliska in hostel, bo poskrbel tudi za kulinariko, sedem ponudnikov hrane na širšem območju Krasa je tako v ponudbo tega vikenda vključilo tudi kamnarski jedilnik. Za konec bo v nedeljo še tradicionalna trgatev latnika evropskega prijateljstva. BOGDAN MACAROL


Najbolj brano