Kamen povsod govori isti jezik

Projekt Kamen - most je v letu dni povezal Kras, Mali Lošinj in Brione. Kraje, kjer domuje suha gradnja s kamnom. Dosedanje aktivnosti so zdaj na ogled v Kosovelovem domu, projekt pa bo, pravi vodja Tjaša Kranjec, živel tudi po zaključku junija 2015.

Na razstavi so tudi  kamnite skulpture v obliki sov, ki so nastale na delavnici Kamen je zabaven v Sežani. Foto: Petra Mezinec
Na razstavi so tudi kamnite skulpture v obliki sov, ki so nastale na delavnici Kamen je zabaven v Sežani. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA >Po razstavah na Malem Lošinju in na portoroški Turistici je predstavitev ta teden prispela v sežanski Kosovelov dom, nato bo potovala še na Brione.

“Gre za predstavitev projektnih rezultatov, ki so nastali v enem letu, ko poteka projekt. Med drugim so razstavljene tudi kamnite skulpture v obliki sov, ki so nastale na delavnici Kamen je zabaven v Sežani,” je pojasnila vodja projekta Tjaša Kranjec.

Od tekmovanja do učne poti

V projekt so poleg Visokošolskega središča Sežana kot vodilnega partnerja vključeni še zavod Ad Pirum, fakulteta za turistične študije Turistica, Mesto Lošinj in Nacionalni park Brioni.

Med projektom bodo izvedli deset delavnic suhe gradnje, na Malem Lošinju pa je že potekalo tekmovanje v gradnji suhega zidu. Na Brionih bodo uredili učno pot o kamnolomih in kamnih.

V sklopu projekta nastaja niz šestih kratkih dokumentarnih filmov. Prvega, ki pripoveduje o podzemnem pridobivanju kamna v Lipici, so si lahko ogledali udeleženci otvoritve razstave.

Kamen kot turistični potencial

“Bistvo projekta je obveščanje ljudje. Da postanejo pozorni, kaj se nahaja v njihovi okolici. Sama obnova suhega zidu ni nujno naporna, so pa zato potrebna določena znanja,” je pojasnila Kranjčeva, ki je prepričana, da se je v zadnjem času ozaveščenost močno povečala.

Projekt pa se ne bo zaključil pri tem. Fakulteta za turistične študije Turistica ocenjuje potencial dediščine kamna za razvoj turizma in že pripravlja itinerarije za Kras, Kvarner in Brione.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano