Kam med poletnimi počitnicami na Krasu?

Poletje je čas sprostitve in oddiha za osnovnošolce. Preverili smo, kje lahko otroci preživljajo svoj prosti čas v poletnih mesecih na Krasu.

Tako se zberejo zadovoljni kraški  šolarji (fotografija je posneta v sežanskem botaničnem vrtu), ki del počitnic preživljajo organizirano.  Foto: Društvo Prijateljev Mladine
Tako se zberejo zadovoljni kraški šolarji (fotografija je posneta v sežanskem botaničnem vrtu), ki del počitnic preživljajo organizirano.  Foto: Društvo Prijateljev Mladine

KRAS > “Tedenska varstva so že potekala in potekajo v občini Hrpelje-Kozina in v Sežani, avgusta pa bomo prvič podobne aktivnosti organizirali tudi v Komnu in Divači. Vmes pa se bomo odpravili še na dve letovanji v Pacug in v Poreč,” je o aktivnem poletju na Krasu povedala Ana Pangos iz Društva prijateljev mladine Sežana, ki pokriva štiri kraško-brkinske občine.

V Divači se bodo osnovnošolci lahko dejavnosti udeležili med 10. in 14. avgustom, v Komnu pa med 10. in 17. avgustom.

Brezplačna varstva

Tedenska varstva so za otroke brezplačna. “V primeru, da je udeležencev manj kot osem, varstva organiziramo med 7. in 13. uro, starši pa morajo za obroke otrok sami poskrbeti. Če je zanimanja več, pa je organizirano celodnevno varstvo do 15. ure. V tem primeru poskrbimo za topel obrok, starši pa plačajo zanj,” je še povedala. Gre predvsem za zabavne aktivnosti, je še pojasnila Pangosova: “Veliko poudarka je na sprostitvi, športnih aktivnosti in igri. Pogosto obiščemo tudi gasilce, pri katerih se otroci vedno zelo zabavajo.”

Društvo prijateljev sodelujejo tudi s Socialnovarstvenim zavodom - stanovanjsko enoto Sežana (SVZ). Skupaj namreč peljejo projekt Dobri škrat Dobrošin, njegov idejni vodja je likovni pedagog Vasja Drajne, logistično pa ga podpira vodja stanovanjske enote Urška Sorta. “Škrate iz naravnega materiala izdelujejo otroci in uporabniki zavodov Varstveno delovni center Sežana in SVZ Dutovlje, namenjeni pa so širokemu občinstvu, ki v zameno za podarjenega škrata prispevajo po svojih zmožnostih za organizacijo programov za otroke s posebnimi potrebami na našem društvu,” še dodaja Ana Pangos.

Šport in tabori

Aktivno na Krasu je tudi Društvo Poskokec, ki je v mesecu juliju pripravilo šest popoldanskih športnih druženj. Včeraj, denimo, je bil v sežanskem športnem parku lov na skriti zaklad, v torek prihodnji teden pa bodo pripravili še mini oviratlon. “Vse aktivnosti so brezplačne, otrokom pa z njimi želimo približati šport,” je povedal Marko Meden iz društva.

Pestro je tudi v Lipici, prihodnji teden se tam pričenja Poletni počitniški tabor. “Bistvo je, da otroci vzpostavijo stik s konjem, zato v tem tednu spoznavamo konje tako v hlevu kot tudi v naravi, si ogledamo muzeje in vse, kar se dogaja v Lipici,” pojasni Darja Žnidaršič, vodja otroškega programa v Lipici. Enotedenski progam je plačljiv in sodi v sklop tržnih dejavnosti Kobilarne Lipica. Letos bodo na voljo dva termina - konec julija in v sredini avgusta.

PETRA MEZINEC

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano