Kam z odpadki?

Občina Divača je javno razgrnila dva dokumenta: predlog o proračunu za prihodnje leto in osnutek odloka o koncesiji za ravnanje z odpadki. Občani lahko pripombe na oba podati do 4. decembra. Do konca leta pa bo treba najti še rešitev odlaganja odpadkov.

Tudi v Divači so zaskrbljeni, kam bodo po novem letu  vozili odpadke, saj 
bodo sežansko odlagališče zaprli.  Foto: Lea Kalc Furlanič
Tudi v Divači so zaskrbljeni, kam bodo po novem letu vozili odpadke, saj bodo sežansko odlagališče zaprli.  Foto: Lea Kalc Furlanič

DIVAČA > Ob predstavitvi predloga odloka o koncesiji za opravljanje lokalnih gospodarskih javnih služb ravnanja z odpadki so občinski svetniki na predsinočnji seji izpostavili, da bo treba odlaganju odpadkov še pred novim letom posvetiti večjo pozornost, saj bodo v Sežani zaprli odlagališče. Zato si morajo kraške občine do tedaj poiskati primerno rešitev. Opozorili so še, naj občina, ko bo razpisala natečaj za novega koncesionarja, saj dosedanjemu (sežansko Komunalno stanovanjsko podjete) poteče pogodba, posebej pozorna, da ponudniki točno opredelijo, na katero odlagališče bodo vozili odpadke.

Nataša Macarol z občine je ob tem poudarila, da v odloku jasno piše, da mora imeti prijavitelj sam odlagališče ali pa pogodbo z odlagališčem. In kam bi Divačani lahko vozili odpadke? “Najbližje bi bila zažigalnica v Trstu, vendar odpadkov ne smemo voziti v drugo državo; kot kaže, bomo morali voziti na veliko odlagališče v Ljubljano, kar nas bo več stalo, a država ukinja manjša odlagališča in zakonodajo v zvezi z ravnanjem z odpadki že prireja tako, da bo Ljubljana za nas edina rešitev,” je povedala županja.

Na občini bodo predloga obeh odlokov obravnavali in skušali upoštevati pripombe občanov, občinski svet pa ju bo dokončno potrdil na naslednji seji, predvidoma 21. decembra. LKF


Najbolj brano