Kalič je postal tudi avto odpad

Potem ko so se nad kompleksom nekdanjega smučišča na Kaliču znesli vandali, njegovo žalostno podobo zdaj še dodatno kazi kopica odvrženih delov starih avtomobilov, gum in druge nesnage. Ali bo kmalu drugače, bo odvisno tudi od uspešnosti prodaje Kaliča. Stečajni upravitelj družbe Lepi kraji, ki je lastnica stavbe in pripadajočih parcel, prve zavezujoče ponudbe zbira do začetka junija.

Za zdaj še neznani storilci so na Kaliču odvrgli več prikolic 
opreme odsluženih avtomobilov, gum in druge nesnage.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Za zdaj še neznani storilci so na Kaliču odvrgli več prikolic opreme odsluženih avtomobilov, gum in druge nesnage.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Neznanci so propadajoč in uničen kompleks na Kaliču izkoristili tudi kot odlagališče za dele in opremo odsluženih avtomobilov. Odvrgli so jih na parkirišču in v garaži, kjer je bil nekdaj parkiran teptalnik. Fotografije so se hitro razširile po socialnih omrežjih in razvnele razpravo med Postojnčani, v katerih so še živi spomini na zlate čase in lepe podobe tega nekdaj priljubljenega primorskega smučišča.

Storilci so pustili sledi

Ali so že opravili ogled in kakorkoli ukrepali, smo vprašali na medobčinski inšpektorat in redarstvo, ki pokriva tudi območje občine Postojna. “Zadevo smo si ogledali in jo v reševanje posredovali za to pristojnemu organu - inšpektoratu za kmetijstvo in okolje,” nam je pojasnila vodja Neva Šibenik.

A na inšpektoratu za okolje in prostor, kot se organ ponovno imenuje, njihove prijave očitno (še) niso prejeli. “S tem še nismo seznanjeni, zato bomo vaše vprašanje obravnavali kot prijavo. V kolikor povzročitelj odpadkov ni znan, je v skladu z določbami zakona o varstvu okolja za njihovo odstranitev odgovoren lastnik ali drugi posestnik zemljišča, na katerem so ti odpadki odloženi,” so nam odgovorili.

Da so storilci za seboj pustili uporabne sledi, smo se pri ogledu prepričali tudi sami, saj smo med odpadki našli album s fotografijami in nakupovalno kartico z imenom in priimkom imetnice.

Naprodaj za četrt milijona

Upanje na boljšo prihodnost Kaliča, kjer je upravljalec žičnice nazadnje pognal pred sedmimi leti, nato pa ga je njegova lastnica, družba Lepi kraji, prepustila propadu, je prinesel prav njen stečaj. Stečajni upravitelj Janko Maček je ta teden objavil vabilo k zavezujočemu zbiranju ponudb, ki traja do začetka junija.

Naprodaj so štiri parcele, ki skupaj obsegajo okrog 15.000 kvadratnih metrov, 2400 kvadratnih metrov velika stavba nekdanjega gostišča in še dve pripadajoči stavbi. Izhodiščna cena vseh nepremičnin znaša 256.000 evrov.

Dve dražbi neuspešni

To je po oceni poznavalcev glede na stanje nepremičnin razmeroma visok znesek, zato je tudi uspešnost prodaje že v prvem krogu vprašljiva. Pri prodaji po takšni ceni naj bi vztrajala največja banka upnica, ki je kompleks na Kaliču poskusila prodati že na dveh dražbah v okviru izvršilnega postopka, vendar je bila pri tem neuspešna.

Stečajni upravitelj nam je včeraj dejal, da se neposredno nanj doslej ni obrnil še noben potencialni investitor, se bo pa v kratkem sestal tudi z vodstvom postojnske občine.

Občina pričakuje rešitev še letos

Občina je že ob uvedbi stečajnega postopka napovedala, da se bo aktivno vključila v reševanje Kaliča, ki je za občino pereča težava in kazi njeno turistično ponudbo. Na naše vprašanje, ali bo občina sodelovala v postopku bodisi z lastno ponudbo bodisi v sodelovanju z drugim investitorjem, nam njen predstavnik Robert Pavšič še ni želel konkretno odgovoriti. “Odprte so vse možnosti. Zaradi morebitnih špekulacij pa podrobnosti ne moremo razkrivati,” je dejal. Izrazil pa je pričakovanje, da bo zadeva rešena še v tem letu.

Po mnenju stečajnega upravitelja bo sicer prav zavezujoče zbiranje ponudb prvi test zanimanja kupcev, zato se je tudi odločil za takšen način prodaje in ne za javno dražbo.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano