Kalič bo šel na dražbo

Stečaj podjetja lastnika smučarskega centra na Kaliču je dokončno pokopal idejni projekt obnove tega nekdaj lepo obleganega primorskega zimskega centra, zato ga bodo začeli prodajati na dražbi. Medtem so ga vandali popolnoma opustošili.

Popolnoma izropan in uničen objekt na smučišču Kalič
 Foto: Lea Kalc Furlanič
Popolnoma izropan in uničen objekt na smučišču Kalič  Foto: Lea Kalc Furlanič

KALIČ > “Zakaj pa se peljete tja, saj tam ni več ničesar, vse je razbito in pokradeno,” nas je pred dnevi opozoril Postojnčan, ko smo ubirali pot proti smučarskemu centru Kalič nad Postojno. In res, nekdaj priljubljeno primorsko smučišče, kjer so se prvih korakov na smučeh učile generacije Primorcev, danes povsem samuje, tamkajšnji objekti pa so po več vandalskih pohodih popolnoma uničeni.

Neuspešno so iskali soinvestitorja

V zgradbi, ki je bila nekoč restavracija s hotelom, leta 1974 jo je zgradilo Primorje, je domala strašljivo. Vandali so odtrgali, izpulili, iztaknili in odnesli prav vse kovinske dele, večje lesene kose so odžagali, razbili vse pohištvo in steklo ter uničili inventar. Smučarske naprave kažejo podobno grozljivo podobo, od njih so ostali le večji kosi, ki jih je že davno tega načela rja.

Dobro zamisel o oživitvi Kaliča in celo njegovega nakupa je imel pred štirimi leti Karel Truglas iz Lucije, predsednik Carving cluba Slovenije, ki je bil prepričan, da bi tam lahko tudi obnovili in uredili smučišče. “Ena od prog ima homologacijo za progo Fis za slalom, zato bi lahko uredili poligon za trening manjših smučarjev, ki bi jih vzgajali za reprezentanco,” je povedal Truglas, a je moral načrte opustiti, ker pri bankah ni dobil 1,2 milijona evrov posojila.

Čeprav nizko ležeča primorska smučišča že več let kronično trpijo pomanjkanje snega, bi se lahko Kaliču pisali boljši časi. Zadnji lastnik, puljsko podjetje Terra firma, je imel namreč še pred dvema letoma ambiciozne načrte, kako ta center obnoviti v turistično destinacijo, ki bi obratovala vse leto, a se mu zamisel ni izšla. Neuspešno je namreč iskal soinvestitorja v obnovo, in ker ga ni našel, je projekt padel v vodo. Ob tem ne gre prezreti poslovanja podjetja, ki je bilo tako kot ostala nepremičninska izpostavljeno nepremičninskemu krču.

“Naša hčerinska družba Lepi kraji, ki je lastnica smučarskega centra na Kaliču, je šla pred dvema mesecema v stečaj, zato bo stečajni upravitelj center na Kaliču prodal na dražbi,” je za PN povedal Matija Žagar, direktor hrvaškega nepremičninskega podjetja Terra firma iz Pulja.

Sanje o celoletnem centru bodo končale na dražbi

> Žagar napoveduje, da bo vrednost Kaliča na dražbi približno 200.000 evrov. Ko so center kupili, so potrošili približno 450.000 evrov, investicija v obnovo pa bi bila tri do štiri milijone evrov.

Kalič je zamenjal že veliko lastnikov. Dve desetletji je bil v lasti podjetja Postojnska jama, turizem, ki pa ga je v postopku lastninjenja izločilo kot nepotrebno poslovno sredstvo in ga preneslo na razvojni sklad. Leta 1996 je Kalič kupila delniška družba za holdinge iz Ljubljane Holding Krona in ga po desetletju prodala nepremičninski družbi Lepi kraji.

Načrtovali so obnovo gostinskega objekta in gradnjo dodatnih bungalovov, s čimer bi povečali nastanitvene možnosti; v poletnem času pa bi ponudili dejavnosti, kot so jahanje, kolesarjenje, obisk bližnjih kraških jam in kobilarne ter še kaj. Projekt obnove se je pred leti zataknil, ker postojnska občina ni dovolila spremembe prostorskega načrta, ki bi na Kaliču dovolila obratovanje skozi vse leto ter več spalnih zmogljivosti. Ko je občina to uredila in je lastnik tudi že imel idejni projekt, podal bi le še vlogo za gradbeno dovoljenje, pa je prišlo do, tako Žagar, nepremičninskega krča in smole pri iskanju soinvestitorja.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano