Kaj imajo skupnega Brkini, Orleška gmajna in Trst?

Na že 22. pogovornem večeru Divača - mesto nad Reko, se bo Stojan Lipolt z gosti dotaknil tem, ki predstavljajo prepoznavnost ožjega ruralnega in širšega urbanega okolja in se nanašajo na Trst, Brkine in Orleško gmajno. Prvič bo pogovorni večer na Barki v Brkinih.

Spiralasti vhod v jamo Dimnice velja za enega najlepših 
vhodov v podzemlje na Slovenskem. Foto: Aljoša Lipolt
Spiralasti vhod v jamo Dimnice velja za enega najlepših vhodov v podzemlje na Slovenskem. Foto: Aljoša Lipolt

BARKA > Vasica Barka na slemenu Brkinov bo jutri zvečer gostila 22. pogovorni večer Divača - mesto nad Reko. Ti večeri že vrsto let polnijo kulturno dogajanje na Divaškem.

Okoljevarstvenik, jamar in jamski vodnik Franc Malečkar bo predstavil jamo Dimnice. Prve raziskave te jame so povezane s potrebami razvijajočega se Trsta po vodi. Leži skrita v Matarskem podolju, ponaša pa se s kiklopskimi kapniškimi stebri in je ena redkih jam, katere ogled je možen le s karbidovkami.

Precej časa pred Živim muzejem Krasa je bila na Orleški gmajni zasnovana Ludvikova učna pot, ki jo zaznamujejo kraški pojavi - skale osamelci, spodmoli, brezna z dostopi do podzemne Reke, na površini pa tipična gmajniška vegetacija. O vsem tem bo govoril Ludvik Husu, jamar in avtor zasnove Ludvikove učne poti.

Jutri bodo na Barki gostili tudi ladjedelskega inženirja Franca Cossutto, letošnjega prejemnika slovenske državne medalje za zasluge pri raziskovanju pomena ribištva in pomorstva v Tržaškem zalivu ter pri zasnovi Ribiškega muzeja v Križu pri Trstu. Večer bo popestril s svojim bogatim znanjem o ladjedelniški in navtični tradiciji Trsta - gospodarski dejavnosti, ki je to mesto postavila na zemljevid Evrope in sveta. Za seboj je pustila prestižne ladje, na katerih so svoje konstruktorsko, tehnično in obrtniško znanje pustile tudi generacije številnih Slovencev in tako izkazale povezanost Slovencev z morjem.

Pogovorni večer bo spremljalo odprtje razstave slik iz zemljin Marjana Miklavca. Začetek večera v dvorani stare šole bo ob 18.30. LKF


Najbolj brano