Kadrovska zaušnica županu pri nadzornem odboru

Poskus ilirskobistriškega župana, da v nasprotju z dogovorom in zakonsko določbo o nezdružljivosti funkcij v nadzorni odbor imenuje “svojega” človeka, je med bistriškimi svetniki požel pravo ogorčenje. Podporo so mu odrekli oziroma se vzdržali glasovanja celo nekateri koalicijski svetniki.

Župan Emil Rojc je doživel hladen tuš, saj njegovega kandidata za člana nadzornega odbora niso podprli niti nekateri koalicijski svetniki.   Foto: Leo Caharija
Župan Emil Rojc je doživel hladen tuš, saj njegovega kandidata za člana nadzornega odbora niso podprli niti nekateri koalicijski svetniki.  Foto: Leo Caharija

ILIRSKA BISTRICA > Županu Emilu Rojcu je spodletel poskus, da bi v nadzorni odbor imenoval svojega kandidata in s tem dosegel, da bi imela koalicija v njem večino.

Potem ko je zaradi nezdružljivosti funkcij od kandidature sam odstopil Vojko Mihelj, vršilec dolžnosti direktorja zdravstvenega doma, saj je slednji uporabnik občinskih proračunskih sredstev, je namreč eno mesto v nadzornem odboru ostalo nezasedeno. Župan je zato predlagal ponovitev postopka, pri izbiri pa naj bi se upoštevala prednost Liste neodvisnih občanov krajevnih skupnosti (LNOKS), ki ji glede na razdelitev mest v občinskih odborih in komisijah pripada mesto v nadzornem svetu.

Toda na zadnji seji občinskega sveta je župan v nasprotju s tem predlagal, da se v nadzorni odbor imenuje Denisa Kastelica, člana Krajevne skupnosti Pregarje. Opozicijski svetnik Primož Rojc je opozoril, da bi bilo to v nasprotju z določbo, da člani nadzornega odbora ne morejo biti člani svetov ožjih delov občine. “Poleg tega je v bližnjem sorodstvu z vodjo oddelka na Občini Ilirska Bistrica, česar zakon ne omejuje, je pa vsekakor politično in moralno sporno,” je poudaril.

Župan je v bran svojemu kandidatu - tudi kandidatu za občinski svet na županovi listi SD - dejal, da se bo Kastelic sam odločil, katero od obeh funkcij bo sprejel. “To je običajni postopek pri funkcijah, ki niso združljive,” je ocenil. S tem pa je požel val kritik o poskusu političnega kadrovanja, sledenju zgolj lastnim interesom, izigravanju že sprejetih dogovorov in nespoštovanju predpisov.

Županov predlog nato med svetniki ni dobil zadostne podpore, zanj niso glasovali niti nekateri člani županove koalicije. Primož Rojc je zato predlagal glasovanje o kandidatu LNOKS Darku Urbančiču, ki so ga svetniki tudi potrdili.

Urbančič sicer izpolnjuje vse pogoje za opravljanje dela v občinskem nadzornem odboru, saj ima ekonomsko izobrazbo, izkušnje s finančno-računovodskega področja in je celo pooblaščeni revizor.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano