Jutri ponovno med kuharske knjige festivala

“Beri modro, jej zeleno”, je slogan letošnjega, drugega festivala KulinArtfest, ki bo v soboto na Volčjem Gradu. Dogajanje bo pestro, obljubljajo organizatorji, ki kulinariko in knjigo dopolnjujejo z lokalno ponudbo.

 Velika udeležba  na lanskem prvem  festivalu KulinArtfest  je organizatorje 
prijetno presenetila.    Foto: Bogdan Macarol
Velika udeležba na lanskem prvem festivalu KulinArtfest je organizatorje prijetno presenetila.  Foto: Bogdan Macarol

TRST, VOLČJI GRAD > Kot poudarja koordinatorka festivala Ivana Soban,so lansko leto na prireditev privabili približno 500 obiskovalcev ter 35 založb iz Slovenije in Italije, letos pa pričakujejo še boljši odziv in goste iz Slovenije, Italije in Avstrije.

“Kot založba ne nameravamo omejevati svojega delovanja v tako imenovanem zamejstvu. Naš naravni prostor je Primorska. Jasno je, da so danes najbolj prodajane knjige najprej otroške, nato kulinarične, potem pa še na temo zdravja. Če preveč jemo, moramo nato poskrbeti še za zdravje,” se ob predstavitvi festivala v nekoliko pošalil Ace Mermolja, predsednik Založbe tržaškega tiska. Ta se skupaj z domačim društvom Debela griža in zavodom Naš mali dobri svet podpisuje pod organizacijo festivala. Pomaga jim tudi komenska občina.

V domačem društvu Debela griža so z veseljem pristopili na pomoč organizatorjem. “Vse dobre zamisli podpremo. Letos smo prvič povabili tudi druga društva, z odzivom pa smo zelo zadovoljni,” je ob napovedi festivala, v prostorih novega Tržaškega knjižnega središča v Trstu, povedal Damjan Pirec, predsednik volčjegrajskega društva. Na dogodku se bodo tako predstavila še Turistično društvo Brest, društvi Kraški Slavček in Planta ter Razvojno društvo Pliska.

Vključevanje številnih akterjev podpira tudi David Stepančič iz zavoda Naš mali dobri svet: “Volčji Grad ni izbran naključno. Je vsestransko aktivna vas. Tu so doma kamnoseki in umetniki. Festival združuje širok spekter dogajanja.”

V soboto bo začetek festivala že ob 10. uri, ko bo otroška delavnica zeliščnih bonbonov, vodila jo bo Eva Humar. Dopoldne bo kuharica in publicistka iz Kopra Emilija Pavlič pripravljala preproste obroke iz ekoloških pridelkov, Klemen Košir pa bo pekel domači kruh.

V popoldanskem času pa bodo prišle na predstavitve raznih knjig. Poleg tega so organizatorji pripravili zanimivo dogajanje in delavnice: ob 16. uri bo priznani poznavalec divjih rastlin Dario Cortese vodil delavnico o divjih rastlinah, istočasno se bodo lahko obiskovalci seznanili s projektom Šola čaranja v lepega v malih stvareh v izvedbi Martine Kafol in Ljube Južnič, ob 16.30 bosta Anja Meležič in Andrej Veleno predstavila projekt Kuhinja v dvoje, ob 19. uri pa bo organiziran sprehod po energijskih točkah v okolici Debele griže.

Poleg tega si bodo lahko obiskovalci ogledali prostore dveh domačih umetnikov, kamnoseka Mateja Štolfe in slikarja Maria Pallija.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano