Jutri na pečene kostanje v Rodik

Jutri zarana bodo Rodičani spet zavrteli svoje “bobne”, vanje zložili zarezane kostanje in jih pekli do večera. Že 16. kostanjev praznik bodo sicer začeli s kuhanjem v bakrenih kotlih ob 10. uri, ob katerih se bo v kuhanju jote, golaža, pasulja, pregarskih gob, bograča, vampov in še marsičesa pomerilo kar trinajst ekip od blizu in daleč.

 Foto: Helena Race
Foto: Helena Race

RODIK > Ljubitelje rekreacije čakata ob 10. uri 40 kilometrov dolga gorska kolesarska tura po kraških dolinah Matarskega podolja in kostanjev pohod po okoliških poteh, ob 11. uri pa še pet kilometrov dolg kostanjev tek po vaških gmajnah in gozdu.

Točno opoldne se bo začela Igra na škrabe pod budnim očesom sodnika Franca Čeparja. Za otroke bodo pripravili ustvarjalne in športne delavnice na temo Jesen v Rodiku, za vse obiskovalce pa stojnice domačih pridelkov in izdelkov ter razstavo peciva iz kostanja. “Dobrote bodo razstavljene do 13. ure, ko se jih bomo lahko naužili,” pravi predsednica TD Rodik Irena Cek Babič.

Ob 15. uri bo zbrane nagovorila županja Občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek, ob 17. uri bodo razglasili kralja in kraljico kostanja, tudi letos pa bodo na vozu pripeljali torto velikanko - seveda kostanjevo.

MUZ


Najbolj brano