Jutri bodo v Divači uradno odprli novo krožišče

V sklopu obnove železniške postaje in širitve tirov so v Divači uredili tudi novo krožišče. Občina je dala slikovito urediti njegov osrednji del, ki se ga je že prijel naziv “divaški minimundus”.

Novemu krožišču pred Divačo zlobni jeziki pravijo “divaški 
minimundus”. Foto: Lea Kalc Furlanič
Novemu krožišču pred Divačo zlobni jeziki pravijo “divaški minimundus”. Foto: Lea Kalc Furlanič

DIVAČA > Tipična kraška krajina s kamni osamelci, rujem, bori, sivko, homuljnicami, travo ojstrico in drugim kraškim rastlinjem, z ročno klesanimi škrlami tlakovan kraški trg, na suho sezidana štirna ter železnica kot simbol Divače - vse to krasi osrednji del novega krožišča, ki so ga v sklopu prenove železniške postaje zgradili ob vhodu v Divačo. Na njem je tudi velika kamnita plošča z imenom kraja, ki bo ponoči nevsiljivo osvetljena. Uradno bodo krožišče odprli jutri, v okviru občinskega praznika.

Za idejno zasnovo in hortikulturno ureditev je poskrbelo podjetje Hortikultura Sežana, ki ga je občina, kot investitor urejanja krožišča, izbrala s pridobivanjem ponudb. Direktor Hortikulture Robert Rogič pojasnjuje, da so za ureditev krožišča uporabili kamne, ki so ostali od del na železnici, in kraško rastlinje. Železniški tir v sredini krožišča pa simbolizira Divačo kot kraj z dolgo železniško tradicijo. Nanj zaradi pomanjkanja prostora niso postavili stare lokomotive, pač pa kolesje vlaka. Oboje so darovale Slovenske železnice. Rogič dodaja, da pomeni izsek kraško tlakovanega trga s štirno, ki se vzpenja proti tirom, prehod med naseljem in železniško postajo. Občina je za ureditev krožišča namenila 6000 evrov. LKF


Najbolj brano