Jutri bodo odprli vrata

“Radi bi približali glasbeno šolo otrokom in njim ter staršem pokazati pravo pot v svet glasbene umetnosti,” na jutrišnji dan odprtih vrat bistriške glasbene šole vabi njen novi ravnatelj Martin Lenarčič. Šola se lahko pohvali s številnimi uspešnimi učenci.

V bistriški glasbeni šoli se uči igranja približno 300 učencev. Foto: Danijel Cek
V bistriški glasbeni šoli se uči igranja približno 300 učencev. Foto: Danijel Cek

ILIRSKA BISTRICA > Bistriška glasbena šola je v letošnje leto zakorakala z novim ravnateljem, saj je po skoraj treh desetletjih vodenja Laszla Balazsa ravnateljsko mesto prevzel domači profesor Martin Lenarčič. Šolo obiskuje približno 300 učencev, ki jih poučuje 22 profesorjev, v prihodnjem šolskem letu pa bo šola praznovala 65-letnico obstoja.

Sicer pa se na šoli tudi brez visokih jubilejev vedno dogaja kaj zanimivega. Februarja so ob prazniku kulture pripravili tradicionalni koncert, posvečen slovenskim skladateljem, in ga letos še posebej obogatili s skladbami lastnih profesorjev. Svoja dela so predstavili Nina Volk, Ana Celin, Andrejka Možina in Zoran Lupinc. Ob pustu so pripravili nekaj pustnih nastopov, materinski dan pa so mamam polepšali najmlajši učenci.

Najboljši učenci so se odlično odrezali tudi na številnih tekmovanjih. Kitaristi, ki jih poučuje Vlatko Bocevski, so prinesli tri srebrna priznanja, na mednarodnem tekmovanju Svirel pa je zablestel Lupinčev učenec Miha Grmek Seražin. Z diatonično harmoniko je dosegel prvo mesto med vsemi harmonikarji in prejel absolutno zlato priznanje. Izbrali so ga tudi za državno revijo glasbenih šol in tako se je predstavil na konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

Harmonikarski duo pod vodstvom Mirjam Jaksetič Dolgan se je predstavil v Novi Gorici, flavtisti profesorja Adnana Zubčevića v Idriji, pianisti se bodo udeležili srečanja v Cerknici, organistka učitelja Lenarčiča pa državne revije v Cankarjevem domu.

Da bi vsem, ki jih veseli glasba, približali delo v glasbeni šoli, bodo jutri ob 15. uri pripravili dan odprtih vrat. Že dopoldne bodo šolo obiskali učenci bistriških osnovnih šol in vrtcev, popoldne pa bodo ravnatelj in profesorji obiskovalce popeljali po šoli in jim razkazali pouk številnih glasbil. Sicer pa bodo učence v novo šolsko leto vpisovali konec maja. DC


Najbolj brano