Jezna na hudiča je šembilja zvrtala Škocjansko jamo

Varovanci divaške enote Varstveno delovnega centra Koper so ilustrirali slikanico ljudske pripovedke Kako je nastala Škocjanska jama. Izšla je v okviru pesniško-prevajalske delavnice Zlati čoln v Škocjanu.

Predstavitve nove  slikanice Kako je nastala Škocjanska jama, 
ki so jo ilustrirali varovanci Varstveno delovnega centra 
Divača, so se skupaj s predstavniki občine, Parka Škocjanske jame in centra udeležili tudi varovanci sami (na 
desni).  Foto: Vir Pšj
Predstavitve nove slikanice Kako je nastala Škocjanska jama, ki so jo ilustrirali varovanci Varstveno delovnega centra Divača, so se skupaj s predstavniki občine, Parka Škocjanske jame in centra udeležili tudi varovanci sami (na desni).  Foto: Vir Pšj

DIVAČA > “Nekoč se je zgodilo, da je prišel v naše kraje hudič iz pekla. Gledal je šembiljo (demonsko bitje, nekakšno čarovnico, op. av.), ki je dirjala sem in tja, in mu je kanilo v glavo, da bi dirkal z njo ... Šembilja je drla dol po dolini. Naredila je globok kanal in po tistem kanalu je začela teči Reka ... Šembilja se je hotela znebiti hudiča, zato je prevrtala v skale velik tunel ... Ma hudič se je držal za šembiljo in ni padel dol. Tako je šembilja prerila skale ... Tam pri Škocjanu jo je hudič usmeril noter v jamo in ven je prišla tam pri morju ...,” je del “prav'ce” o nastanku Škocjanske jame, ki jo je zbirateljica ljudskih pripovedk Jasna Majda Peršolja brala na predstavitvi nove slikanice z naslovom - Kako je nastala Škocjanska jama. Peršoljeva je ljudsko pripovedko zapisala po pripovedi Stanka Šumana - Kuntov'ga iz Betanje.

Slikanico, ki je izšla v okviru pesniško-prevajalske delavnice Zlati čoln v Škocjanu, pa so ilustrirali varovanci divaškega Varstveno delovnega centra (VDC). Da bi bolje spoznali in se vživeli v vsebino pripovedke, je z neizmerno živo pripovedjo o šembilji in hudiču poskrbela Peršoljeva, Borut Peric iz Parka Škocjanske jame pa jih je v jamo tudi popeljal. “Sledilo je ustvarjanje pod taktirko Marte Balaban Koprivc, Erne Trobec in Tanje Mržek, mentoric divaške enote VDC. Vse skupaj je od konca minulega leta pa do letošnjih poletnih počitnic potekalo kot nekakšen poizkus, čeprav nihče od nas ni podvomil, da cilja - ilustriranja slikanice - ne bi dosegli,” so povedale mentorice. Nastale slikovne interpretacije so nato zaupali oblikovalki Jerneji Rodica, ki jih je na igriv, barvit in dinamičen način “spoprijateljila” z besedilom.

Slikanica je izšla v slovenski in angleški različici. Njen izid so proslavili minule dni v Škrateljnovi hiši v Divači, udeležili so se ga še Dragica Fojan, direktorica Varstveno delovnega centra Koper, Stojan Ščuka, direktor parka, in divaška županja Alenka Štrucl Dovgan. LKF


Najbolj brano