Je imela Svetelškova zvezane roke?

Zakaj Saša Likavec Svetelšek šele sedaj, ko je postala nova hrpeljsko-kozinska županja, opozarja na 600.000 evrov dolga v občinski blagajni? Zakaj ni ukrepala kot direktorica občinske uprave, torej tako rekoč desna roka župana Zvonka Benčiča Midreta?

 “Popoln pregled nad finančnim poslovanjem občine je imel le župan, ki je tudi odrejal, kaj   bo občina poplačala,” pravi Saša Likavec Svetelšek (na fotografiji še v času, ko je bila kot direktorica občinske uprave desna roka župana Zvonka Benčiča Foto: Bogdan Macarol
“Popoln pregled nad finančnim poslovanjem občine je imel le župan, ki je tudi odrejal, kaj bo občina poplačala,” pravi Saša Likavec Svetelšek (na fotografiji še v času, ko je bila kot direktorica občinske uprave desna roka župana Zvonka Benčiča Foto: Bogdan Macarol

HRPELJE, KOZINA > Na vprašanje, ali je kot direktorica občinske uprave vedela, da Občina Hrpelje-Kozina ni poravnala vseh obveznosti do nekaterih javnih zavodov in drugih poslovnih partnerjev, s čimer je na zadnji seji seznanila občinske svetnike, nova županja Saša Likavec Svetelšek odgovarja: “Kot direktorica občinske uprave sem vedela, da določene obveznosti niso poravnane, da pa ima občina toliko odprtih obveznosti, sem izvedela šele po skrbnem pregledu, ki smo ga naredili skupaj z občinsko upravo.” Spomnimo, da prejšnji županZvonko Benčič Midre ni opravil primopredaje, niti ni sklical ter prišel na konstitutivno sejo. Ni ga bilo niti na prvo redno sejo, čeprav je bil izvoljen za občinskega svetnika.

Popoln pregled nad plačili le župan

“Popoln pregled nad finančnim poslovanjem občine je imel le župan, ki je tudi odrejal, kaj bo občina poplačala,” odločno dodaja Svetelškova.

Med neplačanimi obveznostmi za javne zavode je najvišja tista za dežurni center v Hrpeljah, ki sodi pod Zdravstveni dom Sežana. Občina Hrpelje-Kozina mu je dolžna 150.000 evrov, saj obveznosti ni plačevala tri leta. Na vprašanje, ali je kot direktorica občinske uprave opozorila župana, da ta postavka v proračunu ni bila poravnana, Svetelškova pravi: “Župan je edini zakoniti izvrševalec proračuna in je kot tak samostojno odrejal plačila.”

Ob tem velja dodati, da je bila tudi članica sveta Zdravstvenega doma Sežana. Na naše vprašanje, ali teh neplačanih obveznostih na sejah sveta niso izpostavili, nam je pojasnila: “Zdravstveni dom je ves ta čas izstavljal zahtevke za plačilo obveznosti, zakaj ni bil noben zahtevek poravnan, pa je vprašanje za prejšnjega župana.” A župan se nam ne prejšnje dni ne včeraj na naše klice in sms-sporočila ni odzival. Ni ga bilo pa niti na občino že dolgo, tudi več dni med prvim in drugim krogom volitev ne.

Nadzorni odbor, ki nadzira svoje vrste

Veliko besede pri odločanju o razporeditvi občinskega denarja pa, kot kaže, v prejšnjem mandatu ni imel niti nadzorni svet. Predsedovala mu je Irena Stropnik, ki je sedaj neprofesionalna podžupanja. Imenovala jo je Svetelškova, obe sta članici SD, zmagovalne stranke na lokalnih volitvah. Da bi se nepravilnosti, sorodne neplačevanju za zdravstveni dežurni center, v novem mandatu ne ponavljale, je na zadnji občinski seji izpostavil občinski svetnik Peter Valenčič (SDS). Ob potrjevanju odborov in komisij je opozoril, da nadzorni odbor, večinsko sestavljen iz predstavnikov koalicijskih list in strank, “ne more korektno in pravilno opravljati nadzora na občini, kar se je pokazalo tudi v prejšnjem mandatu, na kar sem tudi opozarjal.”

Predlagal je, naj bo nadzorni odbor sestavljen širše, če želi pravilno delovati. Sedaj sta v njem dva strankarska kolega Svetelškove, po eden pa še iz Liste Pečar, Pretresi in Izvir. To so stranka in liste, ki so dobile največjo podporo na volitvah. Valenčič je še opozoril, da občinskih svetnikov na sejah nihče ni opozoril o neplačanih obveznostih občine, četudi so, posebno opozicijski, to spraševali.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano