Je divaška godba privilegirana?

Pihalni orkester Divača v primerjavi z drugimi kulturnimi društvi prejema večji delež denarja, ki ga občina vsako leto na osnovi razpisa namenja kulturnim društvom. Ker je predsednik društva dolgoletni občinski svetnik, nekateri ocenjujejo, da je nesorazmerje posledica pritiskov dela občinskih političnih struj.

Društvo pihalnega orkestra v Divači, ki mu predseduje občinski svetnik in predsednik občinskega odbora za finance Dobrivoje Subić, prejema v primerjavi z drugimi kulturnimi društvi v občini in v primerjavi z godbami sosednjih občin precej visoko  vsoto Foto: Bogdan Macarol
Društvo pihalnega orkestra v Divači, ki mu predseduje občinski svetnik in predsednik občinskega odbora za finance Dobrivoje Subić, prejema v primerjavi z drugimi kulturnimi društvi v občini in v primerjavi z godbami sosednjih občin precej visoko vsoto Foto: Bogdan Macarol

DIVAČA > “Večkrat se počutimo, kot da lovimo točke od Mercatorja, zato da bi si pridobili kakšno točko več na občinskem razpisu in s tem več denarja. Finančno namreč dihamo na škrge in se neprestano borimo za obstoj in delovanje našega društva, ki ga čudežno vlečemo naprej,” pojasnjuje predsednica društva Mešani pevski zbor DivačaGraciela Dolenc.

Divaški zbor ima že 120-letno tradicijo, šteje 38 članov, na leto pripravi približno 17 nastopov. Od občine Divača prejme na podlagi občinskega razpisa za delovanje kulturnih društev 3800 evrov na leto, lani si je priboril še 900 evrov za organizacijo enega koncerta.

Za godbo skoraj polovica denarja

V divaški občini poleg tega zbora delujejo še Mešani pevski zbor Senožeče, plesno društvo Srebrna Senožeče, Društvo ljubiteljev baletne umetnosti Divača, gledališko društvo Urbanščica in Pihalni orkester Divača. Skupaj je torej v občini registriranih šest kulturnih društev. Mednje občina vsako leto razdeli 37.000 evrov za delovanje, 20.000 evrov za prireditve in 5000 evrov za opremo, pojasnjuje divaška županja Alenka Štrucl Dovgan.

Kar zbode v oči, je podatek, da eno samo društvo - Pihalni orkester Divača, od 37.000 evrov za delovanje vseh društev prejme kar 16.000. Preostalih 21.000 evrov pa razdelijo med ostalih pet društev.

Poleg tega je vsem društvom na voljo še 20.000 evrov za prireditve in 5000 za opremo. Lani je pihalni orkester od slednje vsote prejel 3800 evrov. “Občina deli denar na osnovi pravilnika o sofinanciranju društev v občini Divača in odloka o uresničevanju javnega interesa na območju občine Divača, ” pojasnjuje županja. Napove še, da bo razpis za leto 2015 za kulturna društva objavljen v aprilu, denar med društva občina deli na osnovi točkovanja njihovih aktivnosti, zato se Dolenčeva s svojimi pevci pošali, da morajo čim več nastopati, ker bodo tako dobili več točk in posledično več denarja na razpisu.

Godbeniki se ne borijo za točke

Godbena dejavnost v razpisu v divaški občini pa je ločena, zanjo je že v proračunu zagotovljena določena vsota (lani je to bilo 11.000 evrov za delovanje in 5000 evrov za organizacijo božično-novoletnega koncerta) in se ji za točke ni treba truditi. “Pred zadnjim veljavnim pravilnikom je imela godbena dejavnost v divaški občini celo posebno in višjo postavko, zato zanikam očitke, da bi bil pihalni orkester z mojim prihodom v društvo in občinski svet privilegiran. Poleg tega ima naš orkester status društva javnega interesa, kar tudi pomeni, da moramo nastopati na vseh javnih prireditvah v občini, ” zatrjuje predsednik društva Dobrivoje Subić.

Glasbila, ki jih uporablja godba (ta šteje 63 članov), so občinska last, uniforme pa si lahko pridobijo tudi s pomočjo sponzorjev. Po naših informacijah naj bi divaškim godbenikom za zadnje uniforme prispevalo tudi podjetje Amicus, ki je sicer investitor v vetrni park pod Vremščico. Zato bi to lahko bilo sporno, saj je Subić tudi občinski svetnik (Lista AS), predsednik občinskega odbora za finance in član drugih odborov in komisij, zato bi lahko investitorji sponzoriranje izkoristili tudi za vpliv na enega ključnih občinskih svetnikov. “Ni res, Amicus je prispeval za letošnji koncert, za uniforme pa še v času, ko v občini še niso načrtovali vetrnega parka,” je odločen Subić.

Divačani strokovno skoraj najniže

Pihalni orkester Divača dobiva več denarja tudi v primerjavi s pihalnimi orkestri v sosednjih, večjih in bogatejših občinah, in tudi več od boljših pihalnih orkestrov. Po državnih kriterijih, ki jih določa Zveza slovenskih godb, je divaški pihalni orkester kategoriziran v tretjo težavnostno stopnjo od štirih, sežanski v prvo, v najvišjo pa postojnska godba, ki zaseda tako imenovan koncertni nivo.

“Denar torej še ne pomeni kakovosti,” ocenjuje dirigent sežanske Kraške pihalne godbe in ravnatelj sežanske glasbene šole Ivo Bašič.Za primerjavo: sežanska godba, ki šteje približno 50 članov, se poteguje za občinski denar skupaj z drugimi kulturnimi društvi. Na leto prejme od občine na osnovi razpisa 6000 evrov za delovanje in 2400 evrov za dirigenta. Iz razpisa za županova sredstva dobi še približno 2000 evrov za nakup glasbil. Igra pa na vseh občinskih prireditvah. “Več kot polovico stroškov si poravnamo sami, sicer ne bi preživeli, tudi gostujemo, uniform pa nismo menjali že vsaj šest let,” seznanja Bašič.

Najuspešnejša, postojnska godba, ki šteje 45 članov in ji predseduje Bogdan Mitkovski, pa prejme od občine 5600 evrov na leto, s čimer uspejo pokriti le stroške za dirigenta. Glasbil ne kupujejo, uniforme so še iz leta 2008, ko so praznovali 200-letnico delovanja in jim jih je kupila občina. Lani so po razpisu za prireditve uspeli pridobiti še 900 evrov, saj so organizirali mednarodno srečanje godbenikov.

Ob tem velja dodati, da sta sežanski in postojnski proračun večja od divaškega, sežanski več kot dvakrat, postojnski pa več kot trikrat.

Kako bo s financiranjem kulturnih društev v letu 2015, vprašamo divaško županjo? “Proračun za leto 2015 je še v pripravi, višina postavke za kulturna društva bo zato znana po usklajevanjih in potrditvi na občinskem svetu. Bomo pa zaradi znižanja povprečnin občinam kulturnim društvom namenili nekoliko manj denarja, a ne prav veliko manj,” sklene Štrucl Dovganova.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano