Javorjevi delavci ustavili stroje

V družbah Javor Vezane plošče in Javor Lamelirani program, preostalih dveh Javorjevih hčerinskih družbah, ki še delujeta v Pivki, so delavci včeraj spontano ustavili proizvodnjo. Kljub dogovoru namreč niso prejeli plač. Likvidacijski upravitelj Milan Šilc je bil medtem na sestankih z največjo banko upnico, popoldan pa je le stopil pred zaposlene in jim plače obljubil za petek.

Delavci Javorja Vezane plošče in Javorja Lamelirani program 
so včeraj ustavili proizvodnjo, ker niso dobili plače.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Delavci Javorja Vezane plošče in Javorja Lamelirani program so včeraj ustavili proizvodnjo, ker niso dobili plače.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Okrog 120 delavcem Javorjevih hčerinskih družb Javor Vezana plošča in Javor Lamelirani program, ki so že dlje časa v veliki negotovosti, plače pa prejemajo z zamudo in po obrokih, je včeraj prekipelo.

Zaupanje delavcev načeto

Razpoloženje je turobno. Delavci so spontano ustavili proizvodnjo, ker ni prišlo do izplačila plače za februar, kot je bilo dogovorjeno v stavkovnem sporazumu v začetku marca. Glede zaostale januarske plače pa smo se v sporazumu dogovorili, da bodo delavci vsak teden prejeli po 100 evrov. Delavci likvidacijskemu upravitelju, gospodu Šilcu, ne verjamejo več. Pričakujejo, da bo prišel med njih in jim razložil trenutno situacijo,” nam je včeraj sredi dneva povedal Peter Kovač, predsednik sindikata v podjetju Javor Vezane plošče.

Likvidacijski upravitelj družbe Javor Pivka v likvidaciji in direktor obeh hčerinskih družb Milan Šilc je popoldan dejansko stopil pred delavce. “Videli smo ga po dolgem čas. Nekateri delavci pa ga doslej niso niti poznali. Povedal nam je, da je bil na pogovoru na Banki Koper, ki naj bi nam morda zagotovila še 200.000 evrov posojila, da bi se lahko proizvodnja sploh nadaljevala. Denar naj bi šel za plače in za stroške v proizvodnji, elektriko, vodo, za surovine. Za koliko časa bi zadoščal, ne vem,“ nam je po sestanku povedal eden od zaposlenih Ervin Krpan. Glede na obljube naj bi februarsko plačo prejeli do konca tega tedna. Po Krpanovih besedah imajo naročil sicer dovolj, težave so pri obratnih sredstvih.

“V takem vzdušju je dobro, da je Šilc na pogovor z delavci sploh prišel. Kaj takega v preteklosti od njega namreč ne bi mogli pričakovati, niti ni imel teh navad. Danes pa je vseeno poslušal nasvet, da je treba priti med ljudi. Slišali smo, kakšni so rezultati zadnjih pogovorov z bankirji in potencialnim vlagateljem. Ta trenutek lahko zgolj gradim na zaupanju v tisto, kar sem imel priliko slišati,” pa je po sestanku povedal Bojan Kramar, sekretar območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Primorsko in Notranjsko.

Javor vse bolj v rokah banke

Šilc za pojasnila novinarjem po sestanku ni bil na voljo, prav tako se ni oglašal na telefon, niti nam (še) ni odgovoril na naša pisna vprašanja.

Vse bolj jasno torej postaja, da je usoda globoko zadolženega Javorja v rokah bank, zlasti največje upnice, Banke Koper, ki ima do Javorja za 5,3 milijona evrov terjatev (samo glavnice) in ki očitno v Javorjevem dogajanju prevzema glavno vlogo. A tukaj v skladu s svojo poslovno politiko konkretne vsebine poslovnih odnosov s strankami ne razkrivajo. Prav Banka Koper je sicer pred kratkim umaknila izvršbo in s tem preprečila začetek razprodaje Javorjevega nepremičnega premoženja v kompleksu v Pivki in na Belskem, kar daje slutiti, da si banka s ciljem boljšega poplačila želi rešitve s prodajo hčerinskih družb in ne stečaja. Nepremičnine Javorja v kompleksu na Prestranku pa so se na podlagi izvršb že začele prodajati in bile nekatere, kot smo poročali, tudi prodane že na prvi dražbi.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano