Javorjeve nepremičnine na Prestranku poslovno zanimive

Javor je v svojem kompleksu na Prestranku, kjer posluje hčerinsko podjetje Javor Furnir, včeraj ostal še brez devetih nepremičnin, ki so na dražbi dobile pet novih lastnikov. Medtem ko kompleks na Prestranku Javorju tako postopno polzi iz rok, pa vse kaže, da bo pivški program vezanih plošč prevzel novi lastnik, trzinski Biring.

Javor je na Prestranku včeraj izgubil še devet nepremičnin, ki 
so nove lastnike dobile na dražbi. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Javor je na Prestranku včeraj izgubil še devet nepremičnin, ki so nove lastnike dobile na dražbi. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA >Na okrajnem sodišču v Postojni je v izvršilnem postopku upnika S&T Slovenija včeraj potekala druga dražba Javorjevih nepremičnin v kompleksu na Prestranku. Pet dražiteljev je po 50 odstotkov nižjih cenah kupilo še devet nepremičnin v skupni vrednosti 32.000 evrov. Že na prvi dražbi pa je bilo prodanih deset nepremičnin po ceni 430.000 evrov. Neprodanih tako ostaja še 16 nepremičnin, med drugim tudi proizvodni objekt in upravna stavba. Že zdaj pa je jasno, da vsaj za nekatere med njimi že obstaja interes, v kolikor bodo naprodaj tudi na tretji dražbi.

Tudi tokrat se je dražbe udeležilo podjetje Publicus, ki ima v občinah Postojna in Pivka koncesijo za ravnanje z odpadki. Na prejšnji dražbi so kupili več nepozidanih parcel za vozni park, včeraj pa še stavbo tako imenovanega železničarskega doma, kjer nameravajo urediti pisarne operativnega centra. “Z nakupi na Prestranku smo zaključili, ker smo ustvarili celoto. Zdaj nameravamo naš operativni center v čim krajšem času preseliti na novo lokacijo,” nam je povedal Željko Šorc, pomočnik direktorja Publicusa. Na vprašanje, ali nameravajo na Prestranku urediti še en zbirni center odpadkov, je odvrnil, da je za napovedi še prezgodaj. Več nepozidanih parcel oziroma manjših objektov so za poslovne namene kupili tudi Franc Gulja, samostojna podjetnika Iztok Nadoh in Aleksander Furlan ter Rajko Djekanović. Lokacija je zanimiva zaradi velikosti, odmaknjenosti od naselja in lege tik ob glavni cesti, poleg tega v postojnski občini ni na voljo veliko ustreznih poslovnih prostorov.

Na postojnskem sodišču je včeraj potekala tudi dražba dveh manjših nepremičnin v Javorjevem kompleksu v Pivki, ki so dejansko javna infrastruktura. Tranformatorsko postajo je za dobrih 3000 evrov kupila družba Elektro Primorska, 50 kvadratnih metrov ceste pa za 750 evrov Republika Slovenija oziroma upravljavec Direkcija RS za infrastrukturo.

Glede problematike Javorjevih hčerinskih podjetij v Pivki Javor Vezane plošče in Javor Lamelirani program v likvidaciji, kjer proizvodnja od prejšnjega ponedeljka stoji, pa bo vsebina dogovora med likvidacijskim upraviteljem Javorja, Banko Koper in potencialnim kupcem programa vezanih plošč, podjetjem Biring, uradno znana danes.

9 nepremičnin na Prestranku so prodali za 32.000 evrov. 2 nepremičnini v Pivki so prodali za 3750 evrov. 10 nepremičnin je bilo na prvi dražbi prodanih za 430.000 evrov. 10 nepremičnin je bilo na prvi dražbi prodanih za 430.000 evrov.

Po naših neuradnih informacijah bo Javor v četrtek prejel prvi sveženj denarja (150.000 evrov), s katerim bo lahko delavcem obeh družb v celoti izplačal eno zaostalo plačo, kar je tudi njihov pogoj za vrnitev na delo. Drugi obrok za obratni kapital naj bi prejel v nadaljevanju. Neuradno naj bi bil postopek likvidacije matične družbe Javor d. d. ustavljen, saj njegovi cilji ne bodo izpolnjeni. Zato naj bi začeli postopek prisilne poravnave.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano