Javorjeve nepremičnine danes spet na dražbo

Delavci Javorjevih hčerinskih podjetij v Pivki se včeraj še niso vrnili na delo. In se ne bodo, dokler ne bodo dobili izplačane vsaj ene celotne plače. Da Javor vse bolj stiskajo dolgovi, kaže tudi odločitev javnega podjetja, ki je Javorju prejšnji teden za krajši čas odklopilo vodo. V izvršilnih postopkih se danes nadaljujejo tudi dražbe Javorjevega premoženja. Agonijo naj bi zdaj presekal dogovor z banko in vlagateljem.

Delavci Javorjevih hčerinskih podjetij v Pivki se včeraj še niso 
vrnili na delo.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Delavci Javorjevih hčerinskih podjetij v Pivki se včeraj še niso vrnili na delo.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Čas za odločitev o usodi Javorja, ki mu za vratom visijo nakopičeni dolgovi in izvršbe, se izteka. Likvidacijski upravitelj Milan Šilc se je po naših informacijah že v petek in včeraj o rešitvi pogovarjal z Banko Koper, ki je največja upnica, in potencialnim vlagateljem. Včeraj naj bi tudi podpisali dogovor, a njegova vsebina še ni znana. Okvirno naj bi predvideval svež denar za plačilo nujnih obveznosti oziroma bodoči vstop vlagatelja. Po neuradnih informacijah bi ta utegnil zdravo jedro prevzeti v okviru postopka prisilne poravnave. Nekatera imena potencialih vlagateljev so že zakrožila. Neuradno se omenja trzinska skupina Biring v lasti Marjana Tekavca, česar pa nam pri njem včeraj ni uspelo preveriti.

Smo pa od predstavnikov zaposlenih v hčerinskih družbah Javor Vezane plošče in Lamelirani program, ki so želeli ostati neimenovani, izvedeli, da se delavci obeh podjetij včeraj še niso vrnili na delo in da čakajo na izplačilo vsaj ene zaostale plače v celoti, kar je tudi njihov pogoj za vrnitev za stroje. Kot smo poročali, so delavci proizvodnjo protestno zaustavili že prejšnji ponedeljek, Šilc pa jih je nato do preklica poslal na čakanje. Nekateri delavci, ki so bili na bolovanju, nimajo v celoti poravnane niti plače za januar, drugi za februar oziroma marec.

Za kratek čas so jim odklopili vodo

Medtem je Javor v Pivki po naših neuradnih informacijah zaradi že daljšega obdobja neporavnanih obveznosti prejšnji teden doletel tudi odklop vode, ki pa je trajal le nekaj ur, saj je družba medtem del dolga poravnala, še preostanek pa naj bi ga do konca tega tedna. Prav tako naj bi v podjetju že prišlo tudi do redukcij električne energije.

Varščine za dražbo vplačane

V nasprotju s težnjo po morebitnem Javorjevem prestrukturiranju in čim boljši odprodaji hčerinskih družb pa je zmanjševanje njegovega premoženja s prodajami na dražbah v okviru izvršilnih postopkov. Potem ko je marca Javor že ostal brez dela premoženja v svojem kompleksu na Prestranku, se prodaja tukajšnjih nepremičnin na okrajnem sodišču v Postojni nadaljuje danes. Na drugi dražbi v izvršilni zadevi upnika S&T Slovenija je naprodaj 18 nepremičnin po izklicni ceni 1,5 milijona evrov. V izvršilni zadevi upnice Banke Koper pa bosta naprodaj tudi dve manjši nepremičnini v Javorjevem kompleksu v Pivki, na katerih so vpisane služnosti za javno infrastrukturo, po izklicni ceni 4000 evrov.

Na sodišču so nam povedali, da so bile varščine vplačane v obeh zadevah. Prav tako pa do včeraj dopoldan ni bil podan noben predlog za ustavitev postopka.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano