Javorcem denar s koncerta

Epilog junijskega dobrodelnega koncerta za pomoč Javorjevim delavcem, na katerem so nastopila številna znana primorska glasbena imena, je dobrih 10.000 evrov, zbranih od prodanih vstopnic in kasnejših donacij. 49 upravičencev, ki so do roka poslali prošnje za pomoč, bo denar za plačilo položnic za osnovne življenjske potrebe prejelo v naslednjih dneh.

S pomočjo 16 glasbenih gostov, ki so se odpovedali honorarju (na fotografiji Ana Pupedan in Jani Kovačič), so 
organizatorji za pomoč Javorjevim delavcem zbrali več kot 10.000 evrov.



 Foto: Jože Pristavec
S pomočjo 16 glasbenih gostov, ki so se odpovedali honorarju (na fotografiji Ana Pupedan in Jani Kovačič), so organizatorji za pomoč Javorjevim delavcem zbrali več kot 10.000 evrov.  Foto: Jože Pristavec

PIVKA > “Na koncertu, na katerem so se vsi nastopajoči odpovedali honorarjem, smo zbrali 5489 evrov, skupaj s kasnejšimi donacijami fizičnih in pravnih oseb pa 10.020 evrov. Sliko Pivške pokrajine z izklicno ceno 500 evrov, ki jo je organizatorjem na dobrodelnem koncertu podaril znani slovenski slikar Marjan Miklavec in je bila na ogled in prodajo v prostorih občine Pivka, so prodali za 1000 evrov,” je izkupiček dobrodelnega koncerta za pomoč Javorjevim delavcem predstavila Petra Šajn, sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Postojna in Pivka, ki je bil eden od soorganizatorjev dogodka.

Denar kmalu na račune delavcev

Do razpisanega roka, 15. julija, je vloge za pomoč vložilo 49 zaposlenih v skupini Javor oziroma njenih odvisnih družbah, pa tudi nekdanjih zaposlenih, ki še niso dobili zaposlitve in so socialno ogroženi. “Vloge je obravnavala komisija za delitev sredstev, sestavljena iz predstavnikov humanitarnih organizacij, občin, centrov za socialno delo in Kulturno prosvetnega društva Miroslav Vilhar Zagorje. Na podlagi obravnavanih prošenj so bili izdani sklepi in denar bo v naslednjih dneh nakazan na transakcijske račune vseh upravičencev,” je povedala Šajnova. Denar bodo lahko porabili za poplačilo položnic osnovnih življenjskih potrebščin, kot so voda, elektrika, osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje, zapadle davčne obveznosti, za stroške, povezane s šolanjem otrok, kot so šolske potrebščine in dijaški ter študentski domovi, ter najemnine.

Spomnimo, da je bila organizacija dobrodelnega koncerta odgovor na velike stiske Javorjevih delavcev, ki so bili več mesecev brez plač, odvisni od pomoči humanitarnih organizacij. Le nekaj dni za koncertom je vsaj agonijo delavcev družbe Javor Vezane plošče presekala uvedba stečajnega postopka. 80 zdaj že nekdanjih zaposlenih, ki so se že prijavili na zavodu za zaposlovanje, se lahko kmalu nadeja tudi prvih nadomestil za brezposelnost. Stečajna upraviteljica pa jim je včeraj izročila tudi dokazila o prijavljenih terjatvah v stečajno maso, s katerimi bodo lahko zaprosili za nadomestila pri jamstvenem skladu (4,5 minimalne plače).

Nejasen položaj še 30 Javorcev

Nerešen pa ostaja položaj še približno 30 delavcev družbe Javor Lamelirani program v likvidaciji, ki so še naprej na čakanju, brez plač in pojasnil o nadaljnji usodi družbe. Njihova proizvodnja je namreč delno vezana na proizvodnjo Vezanih plošč, za katero pa še ni jasno, ali jo bo mogoče v okviru stečajnega postopka s pomočjo najema ponovno zagnati. Sindikat zato od likvidacijskega upravitelja Milana Šilca pričakuje, da likvidacijskega postopka družbe Lamelirani program ne bo zavlačeval, pač pa bodisi s pomočjo vlagatelja zagotovil nadaljevanje proizvodnje in izplačilo zaostalih plač bodisi za družbo predlagal stečaj. VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano