Javor Vezane plošče gre v stečaj

Ugibanj, kaj bo z družbo Javor Vezane plošče, je najverjetneje konec. Koprsko okrožno sodišče jo je poslalo v stečaj. Predlog za začetek stečajnega postopka so vložili delavci Javorjeve hčerinske družbe, saj jim družba že več mesecev ni izplačala plač. Likvidacijski upravitelj Javorja in direktor družbe Javor Vezane plošče Milan Šilc je že napovedal pritožbo.

Delavci obeh Javorjevih družb, Vezane plošče in Lamelirani 
program,  so se znašli že v tako nezavidljivem položaju, da je 
lokalna skupnost zanje konec junija organizirala dobrodelni 
koncert. Foto: Jože Pristavec
Delavci obeh Javorjevih družb, Vezane plošče in Lamelirani program, so se znašli že v tako nezavidljivem položaju, da je lokalna skupnost zanje konec junija organizirala dobrodelni koncert. Foto: Jože Pristavec

PIVKA > Skoraj 80 delavcev Javorjeve hčerinske družbe Vezane plošče si po eni strani lahko oddahne. Od jamstvenega sklada bodo zdaj lahko dobili vsaj štiri in pol minimalne plače, ki jim jih dolguje delodajalec, ter se prijavili na zavodu za zaposlovanje. Negotovost in vprašanje, kako preživeti, sta v zadnjih mesecih, še zlasti pa po prvomajskih praznikih, odkar so po protestni ustavitvi proizvodnje na čakanju, postali njihovi stalni spremljevalki. Likvidacijski upravitelj Javorja in direktor družbe Vezane plošče Milan Šilc je sicer do zadnjega napovedoval, da pogajanja s potencialnim investitorjem kažejo dobro ter da se družba utegne izogniti stečaju, toda odločilnega premika ni bilo. Potrpežljivost je večini zaposlenih pred dobrim mesecem zato pošla.

Predlog za stečaj so vložili delavci

Sredi maja se je 49 zaposlenih odločilo, da bodo agonijo poskušati prekiniti sami. Na sodišče so vložili predlog za stečaj. Iz obupa. Večina jih je namreč zadnjo plačo prejela za januar, nekateri še 300 evrov za februar. Socialnih prispevkov pa jim niso poravnali že od julija 2013.

Vodstvo družbe Vezane plošče terjatvam in argumentom za domnevo o insolventnosti družbe, ki so jih v predlogu za stečaj zapisali delavci, ni ugovarjalo. Je pa vložilo predlog za začetek poenostavljene prisilne poravnave, vendar ga je sodišče zavrglo.

Sodišče je tako sklenilo, da gre Javor Vezane plošče v stečaj. Za upravitelja je imenovalo Majo Grebenšek. Upniki imajo čas za prijavo terjatev do 1. oktobra.

Šilc: za stečaj ni razloga

A v Javorju takšne odločitve sodišča ne sprejemajo. “Sklep sodišča sicer še preučujemo, a vsaj po prvih ugotovitvah je protizakonit in neskladen s podobnimi odločitvami vrhovnega sodišča. Zato bomo, glede na to, da investitor je, da ima pripravljen denar in da smo tudi blizu sporazuma z banko, naredili vse, da preprečimo stečaj, saj zanj ni razloga. S predlogom poenostavljene prisilne poravnave, ki so ga pripravili strokovnjaki iz družbe BDO, smo izbrali enostavnejši in cenejši postopek tako za upnike kot za podjetje,” je za PN povedal Milan Šilc.

Za delavce je stečaj olajšanje

Povsem drugače pa so odločitev o začetku stečaja sprejeli zaposleni in sindikat. “Novico smo sprejeli z olajšanjem, saj je presekala agonijo, ki so jo doživljali delavci,” nam je dejal Bojan Kramar, območni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Primorsko in Notranjsko. Po njegovi oceni je odločitev sodišča logična posledica dejstva, da Javor sodišča ni uspel prepričati z nasprotnimi argumenti. Po njegovem poznavanju predloga poenostavljene prisilne poravnave ta tudi ni prinašal nobenih konkretnih zagotovil o nadaljevanju proizvodnje in kupcu, pač pa bi pomenil zgolj še nadaljnje podaljševanje stanja. Kramar je zato ocenil, da je sodišče stopilo na stran delavcev.

Še vedno pa ostaja nejasno, kaj stečaj družbe Javor Vezane plošče pomeni za drugo Javorjevo hčerinsko podjetje v Pivki, Javor Lamelirani program, ki je v likvidaciji, in ima še približno 40 zaposlenih. Njegovo poslovanje je namreč pogojeno s poslovanjem družbe Vezane plošče.

Eden od zaposlenih, Draženko Marič, se boji, da njim, za razliko od delavcev Vezanih plošč, ki bodo lahko uveljavljali pravice pri jamstvenem skladu oziroma prijavili terjatve v stečaju, ne bo ostalo prav nič. Šilc pa je glede tega povedal, da bodo lahko poplačani v primeru prodaje opreme družbe v likvidacijskem postopku. Zanje agonija torej še ni zaključena.

Pri življenju tako ostajajo le še tri Javorjeve hčerinske družbe, Javor Furnir na Prestranku, Javor Trgovina in Javor Opažne plošče.

VERONIKA R. ŽENKO

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano