Javor Furnir so prevzeli Hrvati

Iz pivškega Javorja v likvidaciji je po dolgem času prišla tudi ena spodbudna novica. Našel se je investitor za hčerinsko družbo Javor Furnir. Veliko hrvaško lesnopredelovalno podjetje Slavonija DI iz Slavonskega Broda se je z nakupom Furnirjevih strojev in prevzemom delavcev odločilo, da bo nadaljevalo in razširilo svojo proizvodnjo v Sloveniji. Proizvodne prostore za zdaj najemajo. Ali bodo v njih tudi ostali, bo odvisno od največje hipotekarne upnice, Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Proizvodnja furnirja na Prestranku se bo nadaljevala pod 
okriljem novega lastnika, hrvaške lesnopredelovalne družbe 
Slavonija DI. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Proizvodnja furnirja na Prestranku se bo nadaljevala pod okriljem novega lastnika, hrvaške lesnopredelovalne družbe Slavonija DI. Foto: Veronika Rupnik Ženko

PRESTRANEK > Likvidacijski upravitelj matične družbe Javor Pivka Milan Šilc nam je včeraj potrdil naše neuradne informacije, da se je uspešno zaključil vsaj eden od poskusov prodaje Javorjevih hčerinskih podjetij. Javor je pogodbo o prodaji proizvodne linije furnirja z družbo Slavonija DI sklenil prejšnji teden in že prejel plačilo. “Plačilo je šlo izključno za poplačilo vseh upnikov, ki so imeli zastavne pravice na strojih (FURS, Factor banka),” je povedal Šilc in poudaril, da so Hrvati prevzeli tudi 40 delavcev, kar so skoraj vsi, v bodoče pa nameravajo število zaposlenih podvojiti.

Prodaja nepremičnin v rokah DUTB

Ali se bo to zgodilo, pa bo poleg poslovne klime v Sloveniji po Šilčevih besedah odvisno predvsem od postopkov glede nakupa nepremičnin. Podjetje namreč nepremičnine (poslovno stavbo s pripadajočimi zemljišči) trenutno najema od Javorja d. d. v likvidaciji. “Ali bo ostalo na lokaciji v Prestranku, pa bo odvisno od delovanja glavnega hipotekarnega upnika na tej lokaciji, DUTB, pri prodaji nepremičnin. Samo optimiranje cene nepremičnine je popolnoma nesprejemljivo za kateregakoli investitorja, ki prevzema praktično celotno število zaposlenih,” meni Šilc. Obenem dodaja, da če bodo glavni upniki “reševali zadeve v Javorju izključno na način stečaja, potem delovnih mest ne bo več na nobeni lokaciji skupine Javor”. Rezervni scenarij za nove lastnike v primeru nezmožnosti nakupa nepremičnin na Prestranku tako ostaja preselitev celotne proizvodnje na Hrvaško.

Prodaja Furnirjeve proizvodne linije sicer pomeni uresničitev scenarija, kakršen je bil po Šilčevih besedah pripravljen za vsa hčerinska podjetja. Poudaril je, da je imel kot likvidacijski upravitelj za vsako podjetje potencialnega vlagatelja, a so se poskusi prodaje izjalovili predvsem “zaradi potez glavnih hipotekarnih upnikov, ki so bile celo v nasprotju s samimi seboj, saj so si z izvedenimi dejanji dejansko zmanjšali možnost izkupička, predvsem pa niso imeli niti najmanj pred očmi družbene odgovornosti - delovnih mest”. V primeru Javorja Vezane plošče so nato, kot je znano, dolgotrajno čakanje na sklenitev posla z vlagateljem presekali delavci sami, ki so bili več mesecev brez plač in so zato sprožili stečaj družbe. S prenehanjem proizvodnje vezanih plošč, pa se je ustavila tudi proizvodnja v družbi Javor Lamelirani program, ki je sicer v likvidaciji in naprodaj. V najemu pa še naprej ostaja Javor Opažne plošče v Belskem, ki sicer posluje razmeroma uspešno in redno poravnava obveznosti do zaposlenih.

Kompleks na Prestranku okrnjen

Včeraj smo poskušali priklicati tudi direktorja Javor Furnirja Alojza Česnika, a se ni odzval.

Da v sindikatu o prodaji uradno niso obveščeni, čeprav so slišali za pogovore o tem, pa nam je dejal Bojan Kramar, sekretar območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Primorsko in Notranjsko.

Javor Furnir se je v zadnjem obdobju sicer spopadal s precejšnjimi likvidnostnimi težavami. Pred časom je zato njegova proizvodnja celo za več mesecev obstala, nazadnje pa je po informacijah sindikata potekala v zmanjšanjem obsegu.

Kramar informacijo o prodaji, če bo pomenila ohranitev proizvodnje in delovnih mest, sicer pozdravlja, a obenem opozarja, da je Javorjeva tovarna na Prestranku “invalidna” na račun “neumno odprodanih zemljišč okrog nje. Javorju je menda ostal samo še ozek manipulativni prostor okrog zgradbe, kar je za normalno produkcijo furnirja premalo.” Kot smo poročali, je do odprodaje številnih zemljišč v Javorjevem kompleksu na Prestranku prišlo na javnih dražbah v izvršilnih postopkih.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano