Javor brez deležev v Intech-les in Secu

Sredi februarja bosta na dražbi naprodaj deleža v podjetjih Intech-les z Unca in Sec z Bača. Lastnica obeh deležev, družba Javor Pivka v likvidaciji, namreč Družbi za upravljanje terjatev bank dolguje dobra dva milijona evrov.

Tudi Javorjev delež v družbi SEC bodo prodali na dražbi. 
 Foto: Leo Caharija
Tudi Javorjev delež v družbi SEC bodo prodali na dražbi.  Foto: Leo Caharija

POSTOJNA > Okrajno sodišče v Postojni je konec lanskega leta odredilo prodajo deležev, ki jih ima Javor Pivka v dveh podjetjih. Gre za razvojni center Intech-les z Unca in za podjetje Sec z Bača pri Knežaku. Deleža sta zastavljena, Javor dolguje Družbi za upravljanje terjatev bank (Dutb) dobra dva milijona evrov. Tri banke (NKBM, NLB in Abanka) so namreč na to družbo prenesle terjatve do Javorja. S prodajo obeh deležev bi se Dutb lahko vsaj delno poplačal.

Nove lastnike deležev bodo skušali poiskati na dražbi, ki bo 10. februarja na postojnskem okrajnem sodišču. 23-odstotni delež v podjetju Intech-les je vreden skoraj 1,2 milijona evrov. Na prvi dražbi bo izklicna cena znašala 831.600 evrov, možno pa bo višanje ponudb. 15,5-odstotni delež v družbi Sec je po cenitvi vreden skoraj 370.000 evrov, izklicna cena na dražbi pa bo 258.300 evrov. Na prvi dražbi deleža ne smeta biti prodana za manj kot 70 odstotkov ugotovljene vrednosti, razen če se o dodatnem znižanju sporazumejo tako obe vpleteni stranki kot zastavni upniki.

Intech-les je razvojni center z Unca, leta 2013 je posloval pozitivno. Sec, ki izdeluje dvigala, pa je dolgo let veljalo za izjemno uspešno podjetje, zadnje leto pa se je otepalo z likvidnostnimi težavami. Javor je prišel do deleža v Secu tako, da je svoj nekdanji kompleks na Baču konec leta 2011 prodal Secu. Ta je del kupnine poravnal v denarju, del pa s prodajo lastniškega deleža v podjetju; Javor je tako postal 15-odstotni lastnik Seca.

Za odziv, kako bo morebitna prodaja deležev vplivala na poslovanje Javorja, smo zaprosili tudi vodstvo te pivške družbe. “Zadev v postopku likvidacije ne komentiram, ker so to zadeve med upnikom in dolžnikom,” je povedal likvidacijski upravitelj Milan Šilc in dodal, da likvidacijski upravitelj dela v korist upnikov.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano