Jaslice krasijo Štanjel

Približno dvajset jaslic v starem delu Štanjela pozdravlja obiskovalce skoraj iz vsakega kotička. Da bi našel vse, mora obiskovalec kar napeti oči.

Ko delate jaslice, lahko uporabite skorajda vsak material. Med drugim tudi kamen. Foto: Petra Mezinec
Ko delate jaslice, lahko uporabite skorajda vsak material. Med drugim tudi kamen. Foto: Petra Mezinec

ŠTANJEL >Poleg domačinov so na sredini vasi svoje jaslice postavili tudi stojničarji in člani društva Vezi, nekaj jaslic je prišlo tudi iz drugih krajev, nam pove glavna pobudnica Duška Švagelj.

Za popestritev vasi

V Štanjelu so v prazničnem času jaslice doma že dolgo let. Pred nekaj leti je Duška Švagelj priredila razstavo jaslic iz vsega sveta, lansko leto pa se ji je skupaj z ostalimi vaščani porodila ideja o postavitvi jaslic po celi vasi. “Gre za popestritev starega dela Štanjela. S samim odzivom pa smo zelo zadovoljni,” je povedala Švagljeva, ki obiskovalce vabi tudi ponoči, ko jaslice tudi zasvetijo.

Iskanje ni enostavno

Vsake jaslice so nekaj posebnega. Najdemo jih več vrst - od večjih, ki nas pozdravijo že ob vhodu, pa do zelo majhnih na vogalih hiš po starem delu. Kažejo se v svoji raznolikosti, saj si lahko ogledamo tiste navadne, ki jih vsi poznamo, do unikatnih in doma narejenih, pa naj bodo iz gline, kamna ali lesa.

Ne mislite pa, da je iskanje jaslic po Štanjelu enostavno. Veliko jih sicer najdemo na dvoriščih starega Štanjela, za nekatere pa bo potrebno bolj napeti oči. Skrivajo se v lesenih deblih, na grajskem obzidju in na hišnih vogalih. Morda le še namig, bodite pozorni na okenske police. Če pa vam vseeno ne bo uspelo najti vseh jaslic, pa za namig povprašajte katerega od domačinov.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano