Izziv kroga in kvadrata na slikah in v kipih

“Umetnosti ne ločujemo na amatersko in profesionalno, imamo le umetnost, ki sporoča, in likovna dela, ki nas ne pustijo brez besed. Ali ni to namen likovne razstave?” Tako je ob odprtju že 15. regijske razstave primorskih likovnih ustvarjalcev dejala selektorica Petra Paravan. Na ogled je 21 del na temo kroga, kvadrata, krogle in kocke.

V galeriji Doma na Vidmu je na ogled 21 del primorskih 
likovnih ustvarjalcev. Foto: Tina M. Valenčič
V galeriji Doma na Vidmu je na ogled 21 del primorskih likovnih ustvarjalcev. Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD) vsako leto razpišejo natečaj za likovne ustvarjalce. Tako tudi letos, ko je na natečaj z naslovom Kvadrat in krog, kocka in krogla prispelo 41 likovnih del z območja izpostav Ilirska Bistrica, Koper, Sežana, Izola, Piran in Postojna.

Regijska selektorica Petra Paravan je med njimi izbrala 21 del, ki so jih razstavili v bistriški galeriji Doma na Vidmu. “Pri izboru se držim pravila, ki se navezuje na oblikovnost in izpovednost likovnega dela. Če oboje povežem, dobim še tretjo kategorijo, nekakšno žarilnost dela,” je o načinu izbora povedala Petra Paravan.

Poudarila je še, da je bilo vseh 41 na natečaj prispelih del zelo dobrih: “Res je bil razpis na temo kocke in krogle ter kvadrata in kroga v nekem smislu omejen, a prav ta omejenost je ustvarjalcem dala izziv in domiselnost.”

Razstavljena dela so bila raznolika. Čeprav bi tematika, kot je dejala Paravanova, sodila bolj v 20. stoletje, se likovni ustvarjalci niso osredotočali le na sloge 20. stoletja. “V delih ni prisotne le abstrakcije, pač pa tudi precej figuralike. Uporabljene so različne tehnike, od akvarelov, akrilov in računalniške tehnike, pa tudi kiparskih stvaritev, ki jih v preteklosti skoraj ni bilo. Nekoliko sem pogrešala edino fotografijo,” je povedala Petra Paravan.

Strokovna svetovalka za likovno dejavnost pri JSKD Andreja Koblar Perko je prepričana, da bo kar precej izmed razstavljenih del izbranih tudi za državno razstavo, ki bo septembra prihodnje leto v Novi Gorici in nato v Majšperku. “Vesela sem, da je bil odziv na razpis, ki ni imel enostavne tematike, velik, saj smo tako dosegli, kar smo želeli: da so avtorji raziskovali likovno umetnost. Pa tudi sebe,” je dejala Koblar Perkova.

Razstava, katere odprtje v Ilirski Bistrici je popestril ansambel Lojzeta Bajca s prijatelji, se bo selila še v Postojno, Sežano, Izolo in Koper.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano