Izredne revizije nekateri nočejo

Na zahtevo manjšinskega delničarja, občinske družbe Postojna turizem, je za danes sklicana skupščina Postojnske jame. Odločila naj bi o imenovanju izrednega revizorja, ki bi pregledal nekatere domnevno sporne posle Postojnske jame pod vodstvom Marjana Batagelja. A je morda sploh ne bo. Večina postojnskih svetnikov je namreč tik pred zdajci sprejela sklep, naj direktor družbe Postojna turizem zahtevo za skupščino prekliče. Kako bo ravnal, nam Teodor Kocman včeraj še ni povedal.

Postojnski občinski svetniki so direktorju družbe Postojna 
turizem Teodorju Kocmanu (prvi z leve) naložili, naj vloži 
zahtevo za preklic za danes sklicane skupščine Postojnske 
jame.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Postojnski občinski svetniki so direktorju družbe Postojna turizem Teodorju Kocmanu (prvi z leve) naložili, naj vloži zahtevo za preklic za danes sklicane skupščine Postojnske jame.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Predlagam, da se ta skupščina prekliče. Ne vidim nobenega razloga zanjo. Zadevo (odnose z večinskim lastnikom, op. av.) je treba umiriti, sicer ne vidim nobenih resnih možnosti, da pridemo do kvalitetnega preskoka v informacijah, edino še naprej bomo zadevo 'mracvarili' in jo pred javnostjo prali, rezultatov pa si od tega ne moremo obetati,” je na zadnji postojnski seji predlagal Branko Milharčič (SMC).

S predlogom - za nekatere presenetljivim - je prišel na dan med razpravo o likvidaciji družbe Postojna turizem, ki so jo svetniki podprli že na prejšnji seji, zdaj pa zanjo iščejo najhitrejši in najcenejši možni način izvedbe.

Da je to v danih razmerah “najbolj pametna in racionalna rešitev”, mu je pritrdil tudi Zvone Černač (SDS), ki je še pred tem opozoril, da bi moral sicer navodila za glasovanje na skupščini direktorju Postojne turizma dati občinski svet, ki po novem izvršuje pravice edinega družbenika Postojne turizem. Brez tega direktor nima mandata za odločanje.

Milharčičevemu predlogu je nasprotoval Robert Pavšič (MI znamo), ki je vprašal, kaj bodo dosegli s tem, da bodo zadeve pometli pod preprogo. “Če bi bilo vse jasno, transparentno, legitimno in legalno, potem večinski delničar ne bi nasprotoval pregledu poslovanja. Sam bi bil najbolj vesel, če je vse izpeljano legalno, a kaj, če ni. O tem mora odpasti vsaka senca dvoma. Si bomo zdaj umili roke? To ni pošteno do vseh nas, ki imamo pravico do informiranosti, a je doslej nismo mogli uveljavljati,” je dejal.

Milharčič mu je odgovoril, da je tudi sam za to, da se zadeve razčistijo, a to naj storijo tisti, ki so za to poklicani. “Sicer se bomo štiri leta preganjali, en kup denarja zapravili in na koncu ne bo pravega zaključka,” je menil.

Ali bo sledil navodilom lastnika, smo včeraj vprašali Teodorja Kocmana, direktorja družbe Postojna turizem. Popoldan nam je povedal, da mu sklep (njegovo končno verzijo so svetniki sprejeli na včerajšnji dopisni seji) še ni bil vročen in da se bo odločil, ko ga bo prejel in preučil.

Spomnimo, da je Kocman zahtevo za skupščino in imenovanje revizorja vložil zaradi ugotovitev, “ki kažejo na nepravilnosti ter dvomljive posle s povezanimi družbami”. Kot smo že poročali, gre za smotrnost poslov med večinskim lastnikom, družbo Batagel&Co v lasti Marjana Batagelja in njegove žene ter Postojnsko jamo, ki ji je prva prodala nepremičnine v vrednosti skoraj štiri milijone evrov. Omenjene posle sicer preiskujejo tudi kriminalisti.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano