Vojska pogosteje na letališču

Dve leti in pol po uveljavitvi novega režima letenja zaradi vojaških potreb bo danes popoldne na divaškem letališču Gabrk prva večja vojaška vaja. V prihodnjem letu bodo še štiri. V divaški občini se zavedajo možnih slabosti povečane prisotnosti vojske na svojem območju, a vidijo v tem tudi priložnost.

Divaško letališče, ki ga je pred stotimi leti zgradila avstro-ogrska vojska, bo v prihodnje precej uporabljala tudi Slovenska vojska. Prvič že danes zvečer, ko bo nanj doskočilo 240 padalcev. Foto: Bogdan Macarol
Divaško letališče, ki ga je pred stotimi leti zgradila avstro-ogrska vojska, bo v prihodnje precej uporabljala tudi Slovenska vojska. Prvič že danes zvečer, ko bo nanj doskočilo 240 padalcev. Foto: Bogdan Macarol

DIVAČA > Danes zvečer bo v dveh preletih letal na divaškem letališču pristalo 240 padalcev. Vaja sodi v sklop skupnega usposabljanja 1. brigade Slovenske vojske s pripadniki 173. zračno-desantne brigade kopenske vojske ZDA, ki se večinoma izvaja na Osrednjem vadišču Slovenske vojske, zvečer pa bo vaja tudi na divaškem letališču. “Iz vojaškega transportnega letala C-130 hercules bodo skakali s padali četne bojne skupine. Predvidena sta dvakrat po dva naleta (približno med 18.30 in 20. uro) letal C-130 hercules, 240 padalcev pa bo z višine dobrih 300 metrov doskočilo v območje letališča Divača,” je povedala stotnica Barbara Hanžič Visinski.

Divaško letališče velja za najstarejše slovensko letališče. Septembra bo slavilo stoletnico delovanja. Zgradilo ga je avstro-ogrsko vojno letalstvo za potrebe in oskrbo Soške fronte. Med vojnama ga je uporabljala italijanska vojska, po drugi svetovni vojni JLA, ki pa ga je zaradi bližine državne meje kmalu zaprla. Oživili so ga ljubiteljski letalci in zdaj že nekaj desetletij z njim upravlja Kraški letalski center, Slovenska vojska pa ga lahko uporablja po potrebi. Divaška občina in Slovenska vojska se že dogovarjata, da bi ob obletnici letališča na njem pripravili vojaški miting. “Če je vojaški miting, ki je bil na letališču junija lani, pritegnil 6000 obiskovalcev, bi jih septembrski lahko tudi 10.000,” razmišlja divaška županja Alenka Štrucl Dovgan.

To pa je le prva v vrsti večjega števila vojaških vaj na divaškem letališču. V prihodnjem letu bodo še štiri, je napovedala stotnica: prva od 21. januarja do tretjega februarja, druga v sredini aprila, tretja v začetku junija in četrta konec junija. Vse bodo namenjene vajam z brezpilotnimi letali. Ker je doslej Slovenska vojska (SV) divaško letališče uporabljala zelo malo, pomeni to za območje pod Vremščico kar precejšnjo spremembo, je poveljnik 1. brigade SV brigadir Miha Škerbinc prejšnji teden s prisotnostjo vojske seznanil tudi občino. “Divaška občina s Slovensko vojsko zelo dobro sodeluje. Lani, ko smo v naši občini utrpeli žled, so bili ob Civilni zaščiti in gasilcih prav pripadniki Slovenske vojske tisti, ki so nam hitro priskočili na pomoč. Zato smo prisotnosti navajeni,” je povedala divaška županja Alenka Štrucl Dovgan. Ob tem je opozorila, da je divaško letališče v lasti Ministrstva za obrambo.

“Novost tokratne vaje in vaj v prihodnjem letu je v tem, da bodo na njih sodelovali tudi ameriški vojaki. Za občino to pomeni priložnost na turističnem področju, če se bomo le znali organizirati. Seveda imam najprej v mislih Škocjanske jame”, pravi županja. V občini si s prisotnostjo vojske obetajo tudi vlaganja na letališče, predvsem napeljavo vode in elektrike, ki ju zdaj tam ni. Vendar pa večja izraba letališča v vojaške namene ne prinaša samo dobrobiti, se zaveda županja: “Slaba posledica je zagotovo večja prisotnost vojske, predvsem, če ljudje o tem niso obveščeni. Vojaške dejavnosti pa bi lahko imele negativne vplive tudi na Park Škocjanske jame,” opozarja županja.

Zato so se na pobudo občine predstavniki Slovenske vojske že sestali tudi z vodstvom Parka Škocjanske jame in se dogovorili, kako izvajati vaje, da bi čim manj škodovale zavarovanim habitatom in živalskim vrstam na območju parka.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano