Iz brezna le nekaj vreč smeti

“Mi smo nakazali problem, zdaj pa morajo tisti, ki so za to odgovorni in smo jih danes tudi vabili, to tudi izpeljati,” je ob breznu v Devcih pri Materiji povedal predsednik jamarskega društva Dimnice Franci Malečkar. Iz brezna, ki leži 200 metrov od glavne ceste, so potegnili nekaj vreč smeti, na dnu pa jih ostaja kar 20 kubičnih metrov.

Jamarji, študentje in prireditelji teka skozi Dimnice so iz 
brezna v Devcih potegnili simbolično količino odpadkov, da 
bi ga zares očistili, bi bila nujna obsežna akcija. Foto: Jd Dimnice
Jamarji, študentje in prireditelji teka skozi Dimnice so iz brezna v Devcih potegnili simbolično količino odpadkov, da bi ga zares očistili, bi bila nujna obsežna akcija. Foto: Jd Dimnice

MATERIJA >Pet dni pred letošnjim tekom v jami Dimnice je istoimensko jamarsko društvo iz Kopra s simboličnim čiščenjem brezna v Devcih pri Materiji opozorilo na ignoranco do onesnaženih kraških jam in brezen na vodozbirnih območjih. Jamarji, organizatorji X-teka skozi podzemlje Dimnic in študentje varstva narave primorske univerze so se spustili v enajst metrov globoko brezno in iz njega simbolično potegnili nekaj vreč smeti.

Na dnu brezna v Devcih, ki so ga jamarji poimenovali Mt7, je namreč po ocenah jamarjev še približno 20 kubičnih metrov različnih odpadkov, član jamarskega društva Janko Brajnik pa ocenjuje, da bi morali za temeljito čiščenje pripraviti obsežno čistilno akcijo. Predsednik društva Franci Malečkar je jasen: “Mi smo zdaj le nakazali problem, odgovorni pa morajo čiščenje izpeljati.” Na vprašanje, koga so vabili na čiščenje, je odgovoril, da so vabili policijo in okoljsko inšpekcijo. Vabilu se ni odzval nihče.

Čiščenju so se pridružili tudi organizatorji teka skozi jamo Dimnice, ki bodo nedeljski tek, že tretji po vrsti, prav tako posvetili naporom za čiščenje kraških jam. Tako kot minula leta bodo namreč tudi letos del štartnine prispevali v sklad za čiščenje jam. Akcijo sta podprla tudi Občina Hrpelje-Kozina in Rižanski vodovod.

Onesnažena kraška brezna in jame so nevarne posebno zaradi tega, ker ležijo na vodozbirnem območju reke Rižane, od koder s pitno vodo napajajo slovensko Istro. Brezno v Devcih leži nad vodami iz ponora v Odolini, vsako onesnaženje pa se kmalu pozna tudi na izviru Rižane. V breznu so jamarji odkrili veliko industrijske embalaže, različne krame, mrhovine in celo zdravil. Po mnenju sodelujočih ignoranca pristojnih kaže na odnos do čiste pitne vode pri nas.

Domačini menijo, da večina odpadkov v breznu izvira iz mesnice in klavnice, ki sta pred desetletji delovali v dveh stavbah ob glavni cesti v Povžanah. DC


Najbolj brano