Iz Pliskovice v Istro

Da se lahko tudi v naši bližini veliko naučimo, že vrsto let vedo v Pliskovici, kjer se vsako jesen odpravijo v en vinorodni okoliš. Tokrat so se mudili v Istri. Glavne ugotovitve? Pomembna je dobra zgodba.

Na Ekološkem vinogradništvu Rodica so se Pliskovljani seznanili z ekološko pridelavo vina  Foto: Petra Mezinec
Na Ekološkem vinogradništvu Rodica so se Pliskovljani seznanili z ekološko pridelavo vina  Foto: Petra Mezinec

PLISKOVICA, ISTRA > “Vsako leto si izberemo en vinorodni okoliš. V slovensko Istro smo se odpravili že pred nekaj leti, letos pa smo obiskali še hrvaški del Istre,” je pojasnila predsednica Razvojnega društva Pliska Ivica Žerjal.

Poudarek je sicer na izobraževanju vinarjev in vinogradnikov, vendarpa so tudi drugi primeri dobre prakse s področja turizma in kmetijstva več kot zaželeni.

Zaledje Hrvaške Istre je še pred desetimi leti močno zaostajalo za razvojem, danes pa piše uspešne zgodbe. Ena takih je primer občine Bale, ki se je v desetih letih iz zaspanega in odročnega kraja prelevila v zgodbo, kjer prebivalci pišejo svojo usodo.

Z ustanovitvijo podjetja Mon Perin, ki upravlja s turistično infrastrukturo - za njegov zagon je prispevalo 904 deležnikov, med njimi številni domačini -, se je trend obrnil. Proračun se je nekajkrat povečal, število podjetij prav tako, negativen demografski trend se je ustavil. Ekskurzija se je nadaljevala v vasici Lindarski Katun blizu Pazina. Davorka Šajina in njena družina so že pred leti začutili, da bi bilo lahko zaledje Istre zanimivo za turizem. Danes gostom oddajajo dve hiši, osemdeset odstotkov hrane, ki jo ponujajo, je domače pridelave, nekoč slabost, oddaljenost od morja, pa se je prelevila v prednost, saj mimo vodijo številne kolesarske poti.

V Truškah v slovenskem delu Istre se je ekskurzija Pliskovljanov končala z obiskom Ekološkega vinogradništva Rodica. Na 15 hektarjih obdelujejo 60.000 trt, pohvalijo pa se lahko z eno najsodobnejših kleti v Istri. Skupaj z degustacijskim prostorom meri 650 kvadratnih metrov.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano