Inšpektorji raziskujejo, zakaj so v reki Pivki poginile ribe

Več kot teden dni, odkar so ribiči Ribiške družine Postojna 19. in 20. maja odkrili pogin rib na delu reke Pivke, razlog pogina še ni znan. Območje sta si danes ogledali ribiška in kmetijska inšpekcija, je povedal predsednik ribiške družine Martin Miklavec, ki pravi, da je reka Pivka zdaj čistejša, kot je bila.

Koliko rib je poginilo,  je po besedah Martina Miklavca težko 
določiti, ker je reka Pivka od lanskega žleda še vedno 
neprehodna. Foto: Pgd Postojna
Koliko rib je poginilo, je po besedah Martina Miklavca težko določiti, ker je reka Pivka od lanskega žleda še vedno neprehodna. Foto: Pgd Postojna

POSTOJNA > Pogin rib in onesnaženje reke Pivke so prejšnji teden ugotovili v približno šestkilometrskem pasu v reki Pivki pri Postojni. Ribiči so, kot pravi Martin Miklavec, o tem obvestili pristojne, razmere si je poleg ribiške in kmetijske ogledala tudi okoljska inšpekcija, policija pa je odvzela vzorce vode.

Kot so pojasnili na okoljski inšpekciji, inšpektorica sicer pri prvem ogledu terena ni opazila poginulih rib, njen nadzor pa je bil usmerjen na morebiten izpust onesnažene vode ali drug razlog za pogin rib.

“Pri svojem delu sodelujemo z drugimi pristojnimi službami in organi, še zlasti z ribiško inšpekcijo, ki mora v primeru pogina rib takoj začeti z ugotavljanjem dejanskega stanja, obsega in vzroka pogina rib ter zavarovati morebitne dokaze,” so navedli na okoljskem inšpektoratu, medtem ko STA na pojasnila ribiške inšpekcije še čaka.

So pa na koprski policijski upravi v sredo pojasnili, da so ob prijavi postojnski policisti opravili ogled kraja in vzeli vzorce vode, da pa je naknadno okrožni državni tožilec naročil, da se vzorci vode shranijo, in sicer do ugotovitev inšpekcijskega nadzora, ki poteka glede delovanja čistilne naprave in obremenjevanja okolice.

Koliko rib je poginilo, je po Miklavčevih besedah težko določiti, ker je reka Pivka od lanskega žleda še vedno neprehodna, tako da tudi finančne ocene škode v ribiški družini nimajo.

STA


Najbolj brano