Hotel Triglav je po prenovi postal stanovanjski blok

Nekdanji sežanski hotel Triglav, ki je pod novim lastnikom dočakal prenovo, je končno odprl vrata. Pa ne kot hotel, temveč kot Rezidenca Kraški biser. In kaj je v njej? Stanovanja. In to kljub temu, da v tem delu Sežane ureditveni načrt stanovanj ne dopušča.

Nekdanji sežanski hotel Triglav je s prenovo v rezidenco Kraški biser postal stanovanjski blok. 
Lastnik pravi, da si v njem želi predvsem starejše stanovalce.  Foto: Marica Uršič Zupan
Nekdanji sežanski hotel Triglav je s prenovo v rezidenco Kraški biser postal stanovanjski blok. Lastnik pravi, da si v njem želi predvsem starejše stanovalce.  Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > “Stanovanja oddamo” se od četrtka popoldne boči napis na transparentu, razpetem na pročelju Rezidence Kraški biser tik ob glavni sežanski vpadnici.

Stanovanje za najem in naprodaj

Oddajo stanovanj v sežanski rezidenci Kraški biser na nepremičninskem spletnem portalu Slonep oglašuje samostojna podjetnica Jana Aydin, Returnet, nepremičnine in poslovno svetovanje. V oglasu navaja, da so za tristo evrov mesečne najemnine na voljo 21 kvadratnih metrov velike garsonjere, primerne za bivanje največ dveh oseb, opremljene z mini kuhinjo, raztegljivim kavčem, internetom, kopalnico s tušem ... “Najemnik lahko uporablja bazen, kolesarnico, recepcijo, pralnico in zunanje prostore. V ceno je vključen strošek elektrike in vode,” še navaja oglas.

Čeprav so oglaševane cene za najem ali nakup stanovanj v Kraškem biseru nizke, je mogoče trenutno tudi drugod po Sežani najti podobno nizke ali še nižje. Tako je na portalu Slonep trenutno na voljo 48 kvadratnih metrov veliko stanovanje v središču Sežane, obnovljeno leta 2010, za 300 evrov na mesec, pri čemer ima neprimerno manjšo porabo energije za ogrevanje. Ima namreč energetski razred A2, kar pomeni, da porabi le 10 do 15 kilovatnih ur energije na kvadratni meter, medtem ko imajo stanovanja v Kraškem biseru energetski razred E, kar pomeni kar desetkrat večji porabo energije.

Ista nepremičninska posrednica na Slonepu oglašuje tudi prodajo stanovanj v rezidenci Kraški biser. 35 kvadratnih metrov velika garsonjera z mini kuhinjo in kopalnico stane 35.000 evrov, 47 kvadratnih metrov veliko dvosobno stanovanje v četrtem nadstropju stavbe pa 47.080 evrov.

Kupcem pa so na voljo tudi druga stanovanja različnih velikosti: “V zaprtem stanovanjskem kompleksu prodajamo stanovanja od 22 do 120 kvadratnih metrov,” navaja oglas in dodaja: “Z nakupom postanete solastniki še dodatnih prostorov, kot je dvorišče, kolesarnica, pralnica, bazen in recepcija.” Poleg tega je možno dokupiti tudi parkirni prostor in shrambo.

Hotel se ne bi splačal

Toda kako so lahko v tem delu Sežane naprodaj stanovanja, ko pa ureditveni načrt tega ne dovoljuje?

Ne nazadnje je prejšnji lastnik stavbe, družba HTG, po besedah direktorja Aleša Musarja nekdanji hotel Triglav prodala tudi zato, ker ga ni mogla spremeniti v poslovno-stanovanjski kompleks. Tudi zdajšnji lastnik, družba AM moda, gradbeništvo, d.o.o., iz Kopra, je ob nakupu stavbe pred dvema letoma napovedal prenovo v hotelske namene: “Prepričan sem, da bo hotel po obnovi zablestel,” je tedaj za naš časnik napovedal direktor AM Mode Alfredo Cavallaro.

Zakaj torej zdaj namesto hotelskih sob oddaja in prodaja stanovanja?

Zato, da bi garsonjere v Kraškem biseru lahko dajal v najem (če bo trg dovoljeval, pa sem jih pripravljen tudi prodajati), sem pridobil gradbeno dovoljenje. V oddajanje in prodajo sem se podal, saj smo po preverjanju zanimanja za hotelske storitve ugotovili, da ga skoraj ni,” nam je odgovoril v petek.

In dodal, da je v obnovo približno 5000 kvadratnih metrov velike stavbe vložil zelo veliko denarja, zato si ne želi, da bi ostala prazna in bi spet propadala, kot je pred obnovo.

“Še najbolj se nagibam k temu, da bi vanj naselili starejše občane, saj imamo funkcijo objekta tako zasnovano, da je ograjen, ima lep, prostoren vrt, bazen, recepcijo, dvigalo, ustrezno parkirišče, prostore za gostinski lokal in ostale storitve, denimo pralnico, kakšen salon, trim kabinet in podobne, kar sem pripravljen zagnati, če bo dovolj povpraševanja,” je še povedal Cavallaro.

Njegov projektant Nebojša Vranešič iz Kopra je ob tem opozoril, da so pri pridobivanju gradbenega dovoljenja, s katerim so dobili spremenjeno namembnost, ves postopek speljali ustrezno in korektno.

“Varovana stanovanja”

Da je lastnik rezidence Kraški biser pridobil dovoljenje za spremembo namembnosti, so nam potrdili na sežanski upravni enoti. “Za objekte v sklopu nekdanjega hotela Triglav v Sežani je bilo 3. julija letos pridobljeno dovoljenje za spremembo namembnosti v oskrbovana stanovanja. To območje je po trenutno še veljavnem Odloku o ureditvenem načrtu Sežana center 1 namenjeno objektom s storitveno dejavnostjo in objektom družbenega standarda (varovana stanovanja) oziroma turistični dejavnosti (hotel),” je navedla načelnica upravne enote Polonca Bačar. Podobno so povedali na sežanski občini, kjer so nam na vprašanje, ali je možno v tem delu mesta pridobiti gradbeno dovoljenje za dejavnost, ki ni predvidena v ureditvenem načrtu (stanovanjske dejavnosti v njem ni), odgovorili: “Dovoljene so spremembe namembnosti v obstoječih objektih, v kolikor nova namembnost ustreza prej naštetim merilom in ne povzroča prekomernih motenj v življenjskem okolju. Prepovedana je gradnja objektov za proizvodnjo in skladiščenje.”

Vprašanje, ali je dovoljeno oddajati in prodajati varovana stanovanja kot navadna (prodajalci namreč med kupci in najemniki ne zavrnejo niti mladih družin in študentov), pa je ostalo brez odgovora.

MARICA URŠIČ ZUPAN

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano