Hotel Jama bo odprt pred poletno sezono

Prenovljeni Hotel Jama pred Postojnsko jamo bodo odprli konec maja ali v začetku junija, čeprav so po prvotnih načrtih prenove upali, da bodo prvi gostje v njem lahko prenočili že ob letošnjih velikonočnih praznikih. Predsednik uprave družbe Postojnska jama Marjan Batagelj ob tem letos napoveduje še nekaj manjših investicij.

Hotel Jama Foto: Veronika Rupnik Ženko
Hotel Jama Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Za prenovo hotela in prvo fazo prenove promenade slavnih, ki povezuje objekte na poti do vhoda v Postojnsko jamo, bodo predvidoma namenili 6,2 milijona evrov. Sama vrednost prenove hotela pa bo po Batageljevih besedah okoli pet milijonov evrov, vendar dokončna zaradi spremenjenega obsega del še ni znana.

Hotel je za postojnsko turistično družbo pomembna investicija, saj je v preteklosti štiri do pet odstotkov vseh obiskovalcev prespalo v njem. Obiskovalcem bo ponujal 80 postelj.

Za domačine pa je pomembno predvsem to, da bo družba Postojnska jama ob odprtju hotela še pred letošnjo turistično sezono ponudila tudi 40 novih delovnih mest.

Pričakujejo sicer, da bo Hotel Jama namenjen predvsem obiskovalcem z Daljnega vzhoda, radi pa bi privabili tudi kongresne goste, je še povedal Batagelj. Zato bodo v prenovljenem hotelu uredili kar tri kongresne dvorane.

Postojnsko jamo si je v lanskem letu ogledalo 970.000 gostov, v letošnjem letu pa pričakujejo, da se bo njihovo število približalo milijonu. To nakazuje tudi dober velikonočni obisk.

Sicer pa je dogajanje v Postojnski jami v zadnjih mesecih namenjeno predvsem dogajanju v jamskem akvariju. Tudi svetovna javnost z velikim zanimanjem spremlja polaganje jajčec in razvoj zarodkov človeške ribice, ki vedno znova preseneča. Medtem ko se v prvih jajčecih že vidi razvoj zarodkov, je v zadnjem tednu človeška ribica, ki se v povprečju razmnožuje le enkrat v desetletju, izlegla še novo jajčece.

"S svojo dejavnostjo naša ribica pretresa naše znanje o proteusih, saj je doslej veljalo, da izleganje jajčec traja približno tri tedne, pri nas pa se to dogaja že skoraj dva meseca," so sporočili iz Postojnske jame, kjer prve možne zarodke pričakujejo prav tako ob koncu maja ali začetku junija.

STA


Najbolj brano