Hiše v Planini (še) na suhem

Potem ko je v zadnjih štirih dneh voda v Planini narasla za skoraj 130 centimetrov, se je včeraj naraščanje upočasnilo. Novi postojnski štab civilne zaščite, ki si za razliko od prejšnjega napak ne dovoli privoščiti, je včeraj preventivno odredil izgradnjo drugega nasipa. Do prvih hiš je rezerve zdaj še dobrega pol metra ali več. Ali jih bo voda dosegla, bo odvisno predvsem od padavin.

V Planini so gasilci že v sredo zgradili prvi nasip, ki brani najnižje ležeče hiše (na fotografiji), včeraj do večera pa so zgradili še en nasip ob hiši, ki bi jo sicer voda najprej poplavila. Foto: Veronika Rupnik Ženko
V Planini so gasilci že v sredo zgradili prvi nasip, ki brani najnižje ležeče hiše (na fotografiji), včeraj do večera pa so zgradili še en nasip ob hiši, ki bi jo sicer voda najprej poplavila. Foto: Veronika Rupnik Ženko

PLANINA >Februarja ste nas mediji spoznali šele, ko je bila voda dva metra višje, kot je sedaj, in je že zalila hiše, zdaj pa novinarji skačete naokrog, ko je voda še na polju in se ni niti še prelila prek ceste,” nam je včeraj popoldan na pol v šali dejal Rok Kolar, član prostovoljnega gasilskega društva Planina. Voda je po njegovih besedah takšno višino dosegla že večkrat, pa ni bilo posebne panike. “A po februarski izkušnji, ki je še živo v spominu, je razumljivo, da so ljudje v strahu. In situacije vseeno ne gre podcenjevati. Če bodo tudi v prihodnjih dneh padavine, bi se voda lahko hitro dvignila še za pol metra.“ Toliko je bilo namreč po izgradnji protipoplavnega nasipa včeraj še rezerve do najnižje ležeče hiše.

Postojnski štab civilne zaščite se je za gradnjo prvega nasipa odločil že v sredo, ko je okrog 40 gasilcev iz osmih prostovoljnih gasilskih društev s Postojnskega napolnilo 3500 vreč in postavilo pol metra visok nasip ob najnižje ležeči ulici. Če ga ne bi bilo, bi do najnižje hiše manjkalo le še 20 centimetrov. Ta je po februarskih poplavah sicer trenutno prazna, saj so se lastniki izselili, v neposredni bližini pa je potencialno ogroženih še okrog pet hiš. Včeraj popoldan je štab civilne zaščite sprejel odločitev o izgradnji še enega nasipa. “Potem ko smo na eni strani zadevo zaščitili, bi bila na drugem koncu ta hiša zdaj prva ogrožena. Po izgradnji nasipa bo rezerve še slab meter,“ nam je povedal Klemen Grilj, namestnik poveljnika občinskega štaba civilne zaščite. Na pomoč je priskočilo okrog dvajset postojnski in pivških gasilcev, ki so napolnili 2000 vreč.

Prebivalcev, razen enega, ki pa mu je bila medijska pozornost vidno odveč, včeraj sredi dneva ni bilo na spregled, nekateri so bili v službah. Grilj nam je dejal, da se za praznjenje hiš še niso odločili, saj stanje še ni tako kritično. Upa, da po zaslugi protipoplavnih nasipov tudi ne bo postalo. “Ti ljudje so bili letos že enkrat poplavljeni. Zato si v štabu nismo mogli dovoliti, da bi zgolj pasivno stali in čakali. Tudi če se bo v prihodnjih dneh morda izkazalo, da smo nasip zgradili po nepotrebnem, ne bodo ti stroški nič v primerjavi z eno samo zalito hišo,“ nam je še dejal Grilj.

Da je sodelovanje občinskega štaba civilne zaščite in gasilcev tokrat neprimerno boljše kot ob februarskem žledu in poplavah - takrat ga skoraj ni bilo - je izpostavil tudi Kolar.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano