Gradijo prekop, ki bo preusmeril vodo

Nedavne katastrofalne poplave, ki so najbolj prizadele kraje na Zgornji Pivki, predvsem Bač in Koritnice, so ponovno opozorile, da je treba ukrepati preventivno, ne pa čakati na novo vodno ujmo. Od besed k dejanjem, bi lahko rekli za obsežna dela pri gradnji prekopa, po katerem bo tekla voda v presihajoče jezero med Knežakom in Bačem.

Ob levem robu ceste med Knežakom in Koritnicami, pod Obrobo, kopljejo v teh dneh prekop, ki bo odvajal vodo v presihajoče jezero
 Foto: Tomo Šajn
Ob levem robu ceste med Knežakom in Koritnicami, pod Obrobo, kopljejo v teh dneh prekop, ki bo odvajal vodo v presihajoče jezero  Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA > Kot smo poročali v minulih dneh, je nekaj nujnih posegov v prostor na Zgornji Pivki tako rekoč čez noč, če ne že povsem rešilo, vsaj omililo vodne težave na Baču in v Koritnicah. Občinski štab Civilne zaščite (CZ) je ob podpori in po nalogu občinskega vodstva že prejšnji teden začel z izkopom kilometer dolgega prekopa, po katerem so usmerili kraški hudournik, ki je povzročal velike poplave na Baču, mimo vasi proti presihajočemu jezeru pod Knežakom, najnižji točki kraškega polja Zgornje Pivke.

Gradbenik skoraj zastonj postavili začasni most

Ta poseg je rešil Bač, ostala pa je voda, ki je zapirala cestno povezavo med Knežakom, Koritnicami in Bačem. Pred tednom dni so s prekopi ceste in postavitvijo zasilnih mostov pod Knežakom in pred Bačem rešili tudi to težavo. Bistriški župan Emil Rojc, ki je odločal o teh posegih, nam je povedal, da za zdaj še nimajo natančnih izračunov stroškov, da pa bi, po primerjavi s posegi ob februarskem žledu in poplavah, veljali približno 200.000 evrov.

Na pomoč pa je priskočilo gradbeno podjetje Krk, ki opravlja obsežna dela pri izgradnji bistriške obvoznice. “Direktor podjetja me je obvestil, da se odpovedujejo plačilu za gradnjo montažnih mostov pri Knežaku in Baču. Glede na to, da je imelo njihovo podjetje večinski delež pri gradnji, sta mostova postavljena skoraj zastonj,” je še povedal Rojc.

Glede plačevanja dosedanjih in novih stroškov pri posegih v prostor pa je težko predvideti, kdo jih bo pokril, saj občina od države ni doslej dobila še nič. Po nedavnem obisku obrambnega ministra Janka Vebra na Bistriškem je, sodeč po njegovi izjavi, vendarle pričakovati vsaj delno državno pomoč pri odpravljanju posledic poplav na Zgornji Pivki in tudi pri sanaciji petih večjih plazov, ki so se sprožili v dolini reke Reke.

Občina pa medtem nadaljuje s sanacijo in preventivnimi posegi. Župan napoveduje, da bodo zasilna mostova postavili na novo, takoj ko bo voda odtekla. Projekt za mostove že izdelujejo. Voda, ki je odtekala iz hudournika na Baču, se je prelivala čez cesto Knežak-Koritnice in odtekala v jezero.

Ker je še pred dnevi zalivala cesto, so že začeli z obsežnimi deli pri gradnji prekopa pod kraško vzpetino Obroba. Po tem prekopu, ki bo urejen ob levem delu cestišča v smeri Koritnic, bo voda z bačkega polja odtekala v jezero. Potem, ko so ob februarskih poplavah prekopali hrib in omogočili, da voda po novem prekopu odteka proti izviru reke Pivke, letos jezero pod Knežakom ni poplavilo niže ležečih hiš, kot se je to zgodilo februarja.

Suhi zadrževalnik bi preprečil poplave

V programu preventivnih ukrepov je v izdelavi tudi protipoplavna študija v porečju reke Reke. “Poplave, ki jih povzroča Reka, naj bi uredili s suhim zadrževalnikom z zmogljivostjo treh milijonov kubičnih metrov vode. Vendar pa bo treba za njegovo postavitev pridobiti soglasje lokalnega prebivalstva. Urediti pa bo treba tudi hudournike v vaseh Jasen, Vrbovo, Vrbica in Jablanica ob desnem bregu Reke. Če ne bomo mogli dobiti denarja za sanacijo izven občinskega proračuna, bomo predlagali, da te posege plača občina,” je poudaril župan Rojc.

Župan napoveduje tudi spremembe prostorskih aktov. Zazidalne parcele na poplavnem območju naj bi spremenili v kmetijska zemljišča in se tako izognili tveganjem ob poplavah, ki so vse pogostejše. Poudaril pa je, da zaradi posegov v prostor na Zgornji Pivki niso dobili nobenih pritožb krajanov, “ker smo predhodno prosili lastnike za ustno dovoljenje in ga tudi dobili.”

Ti in ostali posegi naj bi trajnejše rešili ali vsaj omilili posledice poplav na Zgornji Pivki in tudi v dolini reke Reke.TOMO ŠAJN


Najbolj brano