Gozdno gospodarstvo Postojna doslej zaposlilo 90 delavcev

Gozdno gospodarstvo Postojna (GGP) je doslej zaposlilo 90 delavcev, ki so prek podjetja Veles delali v njihovi poslovni enoti Marof Trade v Loški dolini. K sodelovanju so povabili vse delavce podjetja Veles, pri katerem je Furs ugotovil več kršitev, vendar pa se vsi niso odločili za nadaljnje sodelovanje, so pojasnili v GGP.

Frenk Kovač, direktor Gozdnega gospodarstva Postojna 
(levo) Foto: Veronika Rupnik Ženko
Frenk Kovač, direktor Gozdnega gospodarstva Postojna (levo) Foto: Veronika Rupnik Ženko

LOŠKA DOLINA > "Tisti, ki so se vabilu odzvali in izpolnili vlogo za zaposlitev, so bili napoteni na zdravniški pregled," so pojasnili. GGP je 18. marca, nekaj dni po razkritju medijev, da so delodajalci, povezani v mrežo podizvajalcev, v Loški dolini izkoriščali tuje delavce, ki so morali delati brez pogodbe o zaposlitvi in v neustreznih pogojih, družbi Veles odpovedali pogodbo o sodelovanju.

Nato so se sestali s predstavniki delavcev in jih povabili k neposrednim zaposlitvam v okviru GGP. Za delavce so pripravili obrazce za vlogo za zaposlitev ter jim pojasnili nadaljnji postopek. Dogovorili pa so se tudi, da bo GGP do delavcev poravnal tudi izostanek plač od februarja dalje.

Finančna uprava RS (Furs) je v podjetju Veles namreč ugotovila kršitve nezakonitega posredovanja pri delu, pri plačilu, pogodbah o zaposlitvi, pri letnem dopustu, zdravstvenem pregledu, usposabljanju za varno delo in varnosti pri delu.

Mediji so ob tem poročali, da delodajalsko hobotnico za posredovanje delavcev migrantov, ki so morali delati brez pogodbe o zaposlitvi in v neustreznih pogojih, sestavlja več kot 20 podjetij. V preiskavi Fursa so bili potrjeni tudi sumi kršitev predpisov o obdavčenju ter predpisov iz zaposlovanja in dela na črno.

STA


Najbolj brano