Gin, brinjevec in rock'n'roll

Gin, nekakšen daljni sorodnik brinjevca, postaja vse bolj priljubljena pijača, v Sloveniji pa počasi pridobiva prve sledilce in proizvajalce. V Dutovljah so zato tej pijači in njeni najbolj značilni sestavini posvetili kar celoten festival. Na njem so poleg gina in brina kraljevali še “profesorji bluesa”.

Erik Sarkič o pridelavi gina v Bunčetovi domačiji v Dutovljah.



 Foto: Foto Sani
Erik Sarkič o pridelavi gina v Bunčetovi domačiji v Dutovljah.  Foto: Foto Sani

DUTOVLJE > “Ideja za festival se je porodila, ker je gin spontano postal društvena pijača,” je povedal Martin Garzarolli iz Športnega kulturnega razvojnega društva Na placu.

Odločitev, da pripravijo festival, posvečen ginu in brinu, zato ni bila težka, pove Rok Žvab: “Gin je pijača, ki v svetovnem merilu raste in postaja vse bolj priljubljena.”

Dogajanje se je pričelo že v petek, ko je na Bunčetovi domačiji Erik Sarkič iz Rodika predstavil pridelavo gina. “Brinjevec je narejen iz samih brinovih jagod, pri ginu pa je brin le dišavnica. Za liter brinjevca potrebuješ sedem do osem kilogramov jagod, za liter gina 20 gramov jagod,” je glavno razliko med brinjevcem in ginom opisal Sarkič.

S pridelavo brinjevca se ukvarja že vrsto let, o ginu pa je začel razmišljati pred dobrima dvema letoma. Toliko časa je tudi potreboval, da je recept izpopolnil. V Dutovlje je s seboj prinesel kotel, s katerim so skuhali pet litrov gina, ki so ga obiskovalci predavanja tudi poskušali.

Dogajanje pa so v društvu zaokrožili s sobotnim koncertom, s katerim so mladi želeli v Dutovlje vrniti kakovostni rock koncert.

Obiskovalce so na začetku ogreli Norton in My space invaders, navdušili energični rockabilly legende Eightbomb, na koncu pa še slovenski blues fenomen Prismojeni profesorji bluesa.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano