Gasilci so v Knežaku zakon

Pred stoletjem je bilo gasilstvo precej drugačno kot danes, vedo v Knežaku, kjer imajo že 110 let organizirano prostovoljno gasilsko društvo. To se tudi danes z enako zagnanostjo odziva na potrebe časa.

“Gasilci smo hierarhična organizacije, zato mora vsako gasilsko parado odobriti poveljujoči,” je  ob predstavitvi  moštva in gasilske tehnike pojasnil številnemu občinstvu Janez Kastelic Foto: Tomo Šajn
“Gasilci smo hierarhična organizacije, zato mora vsako gasilsko parado odobriti poveljujoči,” je ob predstavitvi moštva in gasilske tehnike pojasnil številnemu občinstvu Janez Kastelic Foto: Tomo Šajn

KNEŽAK > PGD Knežak je v domači in okoliških vaseh pridobilo s svojim delom v prid ljudi velik ugled. To so mladi kneški gasilci potrdili ob letošnjem žledu in poplavah, ki so hudo prizadele kraje na Zgornji Pivki. Zato je Tadej Slavec, predsednik PGD Knežak iz vrst mlajše generacije, ki so prevzeli vodenje društva, v jubilejnem govoru upravičeno poudaril: “Danes ne praznujemo samo zgodovinskega dogodka, ampak hkrati z veseljem ugotavljamo, da je gasilstvo v naših krajih še vedno živo in z nič manjšo zagnanostjo odgovarja na potrebe časa.”

Njegovo mnenje delijo vsi aktivni in nekdanji člani. In ravno povezava mladih članov, ki vodijo društvo, ter spoštovanje tistih, ki so dolga desetletja skrbeli za razvoj gasilstva, je ena ključnih lastnosti kneških gasilcev. V zadnjih letih so tri starejše gasilce razglasili za častne člane, na svečani seji pa je GZS na predlog društva podelila odlikovanje za posebne zasluge Antonu Delostu, dolgoletnemu predsedniku in gonilni sili gasilstva v Knežaku, občini in regiji.

Na slovesnosti je paradi moštva vseh generacij sledil prikaz gasilske tehnike. Skrb zanjo je pomembna naloga bistriške občine, je ob tem poudaril župan Emil Rojc in se vnovič zahvalil gasilcem za delo ob ledeni ujmi in poplavah.

Delež kneških gasilcev ni ostal neopažen niti v državnem merilu, saj jim je Uprava za zaščito in reševanje podelila srebrni znak Civilne zaščite, Gasilska zveza Slovenije pa plaketo.

Gasilci skrbijo tudi za dom sredi vasi, ki so mu letos dozidali garaže, in za zapisovanje bogate zgodovine, o kateri so izdali že tretjo brošuro. V Knežaku je gasilstvo zakon. Mladi Knežani se že zgodaj vključujejo v gasilski krožek na OŠ Toneta Tomšiča, s katero društvo zelo uspešno sodeluje že vsa leta, zato se za prihodnost gasilstva s stoletno tradicijo ni bati.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano