Furmanski spektakel v Postojni

Na prvo julijsko nedeljo so jeklene konjičke v Postojni zamenjali vozovi in kočije. Zvezde dneva so tako postali furmani s svojimi konji in voli, ki so tokrat za obiskovalce pripravili pravi spektakel z največjo vprego doslej.

Društvo za oživljanje lokavskega izročila Doli je s šestnajstimi vpreženimi konji in dvema rezervnima poskrbelo za svojevrsten furmanski rekord.   Foto: Lori Ferko
Društvo za oživljanje lokavskega izročila Doli je s šestnajstimi vpreženimi konji in dvema rezervnima poskrbelo za svojevrsten furmanski rekord.  Foto: Lori Ferko

POSTOJNA > Že po tradiciji je za vrhunec včerajšnjega praznika poskrbel popoldanski sprevod furmanov z občudovanja vrednimi vozovi. Nedvomno je bila med glavnimi zanimivostmi letos šestnajstvprega Društva za oživljanje lokavskega izročila Doli. To je prikazalo furmanski podvig, in sicer prevoz najtežjega bronastega zvona v Sloveniji, ki ga je osem parov konj privleklo iz Razdrtega v Postojno, medtem ko so imeli s seboj še en par konjev v rezervi. Člani društva so namreč restavrirali znameniti voz, ki ga je društvu in Goriškemu muzeju podaril Leopold Hvalič, vnuk Gašparja Hvaliča, čigar furmansko podjetje je leta 1922 izvedlo prevoz štirih novo ulitih zvonov na baziliko na Sveti Gori nad Gorico. Enega izmed njih, tistega najtežjega, so rekonstruirali v originalni velikosti s težo 450 kilogramov in včeraj ponovili spektakularni prevoz z istim številom konj. Njihov prihod na glavno prizorišče v parku pri Postojnski jami pa so naznanjali pritrkovalci zvonov, ki so jih spremljali na vozu s konjsko štirivprego.

Poleg njih so poglede pritegovali še ostali nastopajoči, med njimi Konjeniško društvo Sv. Štefan iz Vipavske doline, ki je prevažalo stoletni top iz prve svetovne vojne, pa tudi volovska štirivprega Razvojnega društva Merišče iz Merč.

LORI FERKO


Najbolj brano