Furmani bodo obujali spomine

V Postojni se začenja niz zanimivih poletnih prireditev. Med prvimi večjimi je tradicionalni furmanski praznik, ki bo v nedeljo obudil bogato dediščino tovorniških in prevozniških dejavnosti.

Furmanski praznik v nedeljo vabi obiskovalce v Postojno  Foto: Lori Ferko
Furmanski praznik v nedeljo vabi obiskovalce v Postojno  Foto: Lori Ferko

POSTOJNA > Turistično društvo Postojna pripravlja že 23. furmanski praznik.

Brezplačna prireditev se bo v parku pri Postojnski jami začela zgodaj dopoldne, ko bodo obrtniki na stojnicah predstavili svoje obrti, povezane s furmansko dejavnostjo. Ob njih bodo lovci takrat zakurili ogenj pod kotli in se pomerili v kuhanju najboljšega golaža, medtem ko bodo na sosednjih prizoriščih na ogled starodobna vozila, pripravili bodo tudi otroške delavnice, tekmovali v igranju diatonične harmonike in predstavili pasji agility.

V popoldanskih urah pa se bo po postojnskih ulicah sprehodila težko pričakovana furmanska povorka. “Vsako leto se trudimo, da bi bil celodnevni program zanimiv, pester in bogat. Seveda ne bi bil, če ne bi bili prazniku naklonjeni številni furmani, ki sem prihajajo iz vseh koncev Slovenije,” pravi predsednik turističnega društva Srečko Šajn in doda: “Največja nagrada zanje pa ni povrnitev stroškov, ampak predvsem špalir ljudi ob cesti, po kateri iz središča mesta proti osrednjemu prizorišču v parku krene sprevod. Kajti furmani so ponosni in radi vidijo številne obiskovalce, na prireditvial ob cesti.”

Na to, koliko truda v izvirnost svojih zamisli in priprave na nastop pred občinstvom v Postojni vložijo furmani, njihovi konji in voli, kažejo letošnji udeleženci. V etnološkem sprevodu, v katerem bo sodelovalo več kot 20 posameznikov in skupin, bodo namreč trije vozovi še posebej izstopali. Razvojno društvo Merišče iz Merč bo namreč z volovsko štirivprego prikazalo prevoz piva iz pivovovarne, ki so ga nekoč tovorili iz Senožeč v Trst. Društvo Doli iz Lokavca bo v parih v voz vpreglo kar 18 konj, ki bodo vlekli zvon. V znamenju letošnje obletnice prve svetovne vojne pa bo Konjeniško društvo sveti Štefan iz Vipavske doline prevažalo stoletni top, s katerim so streljali na soški fronti.

Prireditelji, ki letos znova pričakujejo več kot deset tisoč obiskovalcev, so ob že ustaljenem programu pripravili še nekaj novosti. Ponudili bodo izvirne furmanske jedi, popoldne pa bodo na sporedu predstava konjeniške dresure, hipoterapevtskego in kavbojsko jahanje ter zabavni program z Brštulin bando, Tinkaro Kovač, Ansamblom Roka Žlindre, Marjanom Zgoncem in španskim harmonikarskim orkestrom. Slednji bo tudi naznanil začetek 16. mednarodnega glasbenega festivala mladih.

Sicer pa se je na Titovem trgu pred dnevi začel festival Kulturni utrip poletja v organizaciji občine, ki bo znova popestril poletne večere s folklornimi plesi, poletno šolo kitare, ansambli in otroškimi delavnicami. V avgustu se bo poletno kulturno utripanje prevesilo še v festival Zmaj 'ma mlade. Pripravljajo ga v Mladinskem centru Postojna, kjer zaradi pomanjkanja sponzorskega denarja vabijo k sofinanciranju festivala z včlanitvijo v društvo podpornikov. LORI FERKO


Najbolj brano